StoryEditor

Poľská vláda chce dostať médiá pod kontrolu. Urobí z nich štátne podniky

05.01.2016, 14:01
Poľským poslancom sa nepáči, že médiá vládu kritizujú. O činnosti vlády majú vraj "iba" informovať.

Ako dnes informovala tlačová agentúra ČTK, konzervatívna poľská vláda pripravila ďalší návrh zákona o médiách, ktorý urobí z verejnoprávnej televízie, rozhlasu a agentúry PAP štátne spoločnosti priamo podliehajúce politickej moci. PAP získala vládny návrh nadväzujúci na nedávno schválenú novelu, ktorá bola kritizovaná opozíciou aj Bruselom. Norma počíta tiež s možnosťou masového prepúšťania doterajších zamestnancov či so zriadením nového kontrolného orgánu.

Doteraz verejnoprávna televízia, rozhlas, agentúra aj 17 regionálnych rozhlasových staníc sa podľa pripraveného návrhu stanú štátnymi podnikmi. Popri doterajšom problémovom financovaní pomocou neefektívne vyberaných koncesionárskych poplatkov a reklamy sa tým otvorí cesta k platbám zo štátneho rozpočtu. Spomínané médiá sa tak stanú priamo závislými na vláde.

Na činnosť médií bude dohliadať nová Rada národných médií, ktorá bude mať päť členov. Dvoch z nich menuje Sejm a dvoch prezident, posledného potom druhá komora parlamentu Senát. Predseda rady menovaný predsedom Sejmu bude rozhodovať o obsadení funkcií riaditeľov štátnych médií. Tí budú zároveň ich šéfredaktormi.

Po uzákonení návrhu skončí platnosť zmlúv nielen vedúcich pracovníkov, ale aj všetkých ostatných zamestnancov spomínaných médií. Kontrakty budú môcť noví riaditelia pracovníkom obnoviť na základe hodnotenia ich činnosti.

Vláda by text chcela dostať do parlamentu v najbližšej dobe a rovnako ako u predchádzajúcej novely sa predpokladá jeho bezproblémové schválenie, keďže vládna strana Právo a spravodlivosť (PiS) disponuje väčšinou hlasov. Návrh, ktorý poľské médiá prekrstili na "veľký mediálny zákon", nadväzuje na narýchlo prijatú "malú mediálnu novelu", ktorá dala ministrovi štátneho pokladu právomoc priamo vymenovať členov správnych a dozorných rád médií. Tí boli doteraz vyberaní na základe verejných konkurzov.

Nový návrh politický vplyv na fungovanie médií výrazne posilňuje, keďže stanovuje napríklad aj náplň ich činnosti. Štátne médiá budú mať povinnosť publikovať správy o činnosti prezidenta, premiéra oboch komôr parlamentu či ďalších štátnych orgánov. Kým poslaním agentúry PAP bude "získavanie spoľahlivých, objektívnych a vyvážených informácií z domova i zo sveta a ich poskytovanie odberateľom", televízia a rozhlas budú konzervatívne a od vlády budú dostávať podrobnejšie úlohy. Medzi ne patrí napríklad "kultivovanie národných tradícií a vlasteneckých hodnôt" či "rešpektovanie kresťanského systému hodnôt".

Vládni poslanci nijako nezastierajú, že chcú dostať médiá pod kontrolu, lebo vraj je ich úlohou informovať a nie kritizovať činnosť štátnych orgánov. Podľa poľskej opozície chce PiS ovládnuť verejné médiá, ako aj ochromiť funkčnosť ústavného súdu. To považuje opozícia za najvýraznejšie kroky jednofarebnej vlády, ktoré smerujú k potlačeniu demokratických princípov v krajine. Kvôli obom aktivitám konzervatívcov sa bude vývojom v krajine budúci týždeň zaoberať Európska komisia, ktorej niektorí činitelia sú situáciou v Poľsku znepokojení.

 

Zdroj: ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 23:34