StoryEditor

Porota filmového festivalu v Cannes bude veľmi "ženská"

29.04.2016, 07:30
Tvorí ju päť mužov a štyri ženy. Na čele poroty je austrálsky režisér George Miller.

Porotu tohtoročného 69. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Cannes tvorí päť mužov a štyri ženy. Na čele poroty je austrálsky režisér George Miller. Oznámili to organizátori festivalu, ktorý sa uskutoční od 11. do 22. mája. Porota je podľa nich nielen veľmi "ženská", ale aj veľmi profesionálna - všetci jej členovia patria k filmovej tvorbe.

 

Na zozname je päť herečiek a hercov, a to Kirsten Dunst, Vanessa Paradis, Donald Sutherland, Valeria Golino a Mads Mikkelsen. Okrem predsedu poroty Georgea Millera sú v porote aj režiséri Arnaud Desplechin a László Nemes. Deviatou členkou je iránska filmová producentka Katayoon Shahabi.

 

Austrálsky režisér George Miller je predsedom poroty tohtoročného medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Preslávil sa snímkami Mad Max, Happy Feet či Babe.

 

Americká herečka Kirsten Dunst, známa je najmä zo série filmov o Spidermanovi či z televízneho seriálu Fargo, ktorý momentálne beží na Dvojke RTVS.

 

Francúzska speváčka a herečka Vanessa Paradis sa celosvetovo preslávila vo svojich 14 rokoch s hitom Joe le taxi. Jej posledný film Sex v Paríži (2014) sa dočkal veľmi priaznivých odoziev od kritiky.

 

Kanadský herec Donald Sutherland, preslávila ho séria filmov Hry o život, Lúpež po taliansky či Návrat do Cold Mountain.

 

Talianska herečka Valeria Golino, ktorá sa preslávila úlohami vo filmoch Rain Man či Horúce strely. Zahrala si aj v životopisnom filme Frida.

 

Dánsky herec Mads Mikkelsen si zahral rolu hlavného zloducha Le Chiffrea v bondovke Casino Royal.

 

Francúzsky režisér a scenárista Arnaud Desplechin. Za filmy Esther Kahn (2000) o židovskej herečke a Vianočný príbeh (2008), kde sa stretla celá plejáda najznámejších francúzskych hercov, bol nominovaný na Zlatú palmu v Cannes.

 

Maďarský režisér László Nemes uviedol s úspechom svoju snímku Saulov syn na festivale v Cannes. Ako vôbec prvý maďarský film v histórii vyhral jednu z hlavných cien – Veľkú cenu poroty.

 

 

Medzi dvadsiatkou súťažných snímok v hlavnej kategórii je napríklad Julieta španielskeho režiséra Pedra Almodóvara, The Last Face amerického herca Seana Penna či film La fille inconnue belgických bratov Jeana-Pierrea a Luca Dardennových. Je medzi nimi aj film francúzskeho režiséra Oliviera Assayasa Personal Shopper, ktorý vznikol v česko-francúzskej koprodukcii.

 

Filmoví nadšenci sa môžu tešiť, že medzi herečkami a hercami sa počas festivalu na povestnom červenom koberci na slávnej nábrežnej promenáde Croisette majú objaviť Američanky Julia Roberts a Kristen Stewart, Kanaďan Ryan Gosling, Austrálčan Russell Crowe, Juhoafričanka Charlize Theron, Američan George Clooney, Španiel Javier Bardem či Francúzky Marion Cotillard a Juliette Binoche.

 

Na jednom z najslávnejších filmových festivalov na svete sa v rôznych kategóriách do užšej nominácie dostalo celkom 52 snímok z 30 krajín. Navrhnutých do súťaže ich bolo 1869.

 

Zdroj: red, ČTK, foto: wikipedia.org

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 08:24