StoryEditor

Proti zachovaniu poplatkov za RTVS nenamietal nik

10.10.2012, 13:58

Návrh na zachovanie tzv. koncesionárskych poplatkov odporcu na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR nenašiel.

Návrh zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS získal podporu poslancov za vládny Smer-SD, dvaja prítomní opoziční poslanci sa pri hlasovaní zdržali. O definitívnom osude právnej normy sa rozhodne v pléne na októbrovej schôdzi.


Výška úhrad za službu verejnosti by sa od nového roka nemala meniť. Fyzická osoba, ktorá odoberá elektrinu, by teda naďalej mala platiť 4,64 eura mesačne.
 

Zrušenie koncesionárskych poplatkov od januára 2013 presadila ešte koalícia Ivety Radičovej. RTVS sa mal od nového roku financovať zo štátneho rozpočtu sumou minimálne 90 miliónov eur. V budúcom roku by to bolo viac ako 98 miliónov eur. Prijatím predloženého návrhu z dielne rezortu kultúry sa však ponechá v platnosti existujúci systém financovania verejnoprávneho vysielateľa. „Navrhovaná právna úprava sa predkladá s cieľom zachovať nezávislosť verejnoprávneho vysielateľa, ktorá by bola do veľkej miery ohrozená v prípade, ak by hlavným príjmom RTVS bol príspevok zo štátneho rozpočtu,“ vysvetľuje ministerstvo.

Zdroj: TASR, mia

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 17:27