StoryEditor

Prvá česká firma oficiálne oznámila, že zablokuje svoje reklamy na konšpiračných weboch

02.05.2016, 13:00
James Cook Languages neumožní, aby sa jej bannerová reklama zobrazovala na proruských a konšpiračných weboch.

Spoločnosť James Cook Languages, najväčšia česká jazyková škola, ako prvá česká firma oficiálne oznámila, že zablokovala možnosť, aby sa jej bannerová reklama zobrazovala na proruských a konšpiračných weboch. Na skutočnosť upozornil web HlidaciPes.org.

„Nemáme záujem na tom, aby sme boli považovaní za subjekt, ktorý šíriteľa týchto konšpiračných myšlienok nepriamo podporuje. Chceme naopak ochrániť svoju značku pred spojením s týmto sporným obsahom,“ hovorí Jakub Štefeček, spolumajiteľ James Cook Languages.

Na to, že internetová reklama často podporuje weby s veľmi problematickým obsahom, na príklade Slovenska upozornila iniciatíva Konspiratori.sk. Na zozname internetových stránok, ktorým by sa firmy a ďalší zodpovední zadávatelia internetovej reklamy mali vyhnúť, sú desiatky slovenských webov.

Podobnú mapu webov pre Česko teraz pripravuje think-tank Európske hodnoty.

Či budú rozhodnutia James Cook Languages ​​nasledovať ďalšie českej firmy sa uvidí. Isté je, že určiť si, na ktorých weboch si zadávatelia svoju reklamu do budúcnosti neprajú, nie je nič ťažké.

„Je to skutočne veľmi jednoduché. Je možné obmedziť konkrétnej domény, kde si neželáte, aby sa vaša reklama zobrazovala. Sami takýto zoznam kontroverzných domén máme. Ďalšia možnosť je napríklad kontextové obmedzenie, teda aby sa reklama nezobrazovala napríklad pri textoch o teroristických útokoch a podobne,“ pridáva pohľad z Česka Jan Suda, riaditeľ digitálneho oddelenia spoločnosti Group, ktorá nakupuje reklamu pre rad veľkých českých firiem.

„Všeobecné pravidlo je, že máte možnosť ovplyvniť, kde sa bude vaša reklama zobrazovať. Platí to aj naopak. Na svojich stránkach si môžem určiť, akú reklamu tam mať nechcem,“ hovorí aj Ján Simkanič, riaditeľ spoločnosti Internet Info.

Prevzaté z webu HlídacíPes.org - Žurnalistika vo verejnom záujme, autorom článku je Robert Břešťan.

Zdroj: HlidaciPes.org

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 17:23