Grant Gustin v seriáli The Flash
StoryEditor

Radíme televíziám: Nový superhrdinský seriál Flash sa oplatí kúpiť (video)

06.03.2015, 15:27
Markíze sa núka nový seriál The Flash. V zámorí funguje skvelo, u nás môže pomôcť imidžu stanice. Stratégie hodnotia.

Súčasným trendom Ameriky sú komiksové predlohy: radi a často z nich čerpajú filmy aj seriály. Americké televízie aj túto sezónu priniesli niekoľko komiksových noviniek. Úspechom je The Flash.

The Flash nasadila na jeseň stanica The CW, ktorá programovo cieli na mladých od 18 do 34 rokov. Išlo to s ním rýchlo: odštartoval ako najsledovanejšia seriálová premiéra v histórii stanice, v októbri si The CW doobjednala kompletnú sériu a skoro - už v januári - oznámila, že chce aj druhú sériu na sezónu 2015/2016.

Záujem The CW o nové časti nie je prekvapením: v reklamne zaujímavej cieľovej skupine 18- až 49-ročných je The Flash jej najsledovanejším programom sezóny. Vrátane divákov zo záznamu dosahuje okolo 1,7-percentný rating a má viac ako 1,4-percentné "stálice" Arrow a Upírske denníky (The Vampire Diaries).

Z čoho vznikol úspech seriálu Flash? Vychádza z osvedčeného, čo na The CW už zafungovalo. Jeho výkonnými producentmi sú tí istí ľudia, čo robia seriál Arrow (a s Arrowom si dokonca stihli urobiť aj "spoločné" epizódy). V neposlednom rade je natočený tak, že osloví ako ženy, tak aj mužov. Takže námet a tvorcovia, čo ho vedia uchopiť, dobrý programing plus vhodná stanica rovná sa úspech.

Seriál sa dostal už aj na reklamne najväčší televízny trh Európy - do Nemecka. Na stanici ProSieben, ktorá tiež cieli na mladších, dosahuje posledné tri týždne podiely 14,1 %, 13 % a naposledy 10,2 % v 14-49. Na hodnotenie je zatiaľ priskoro - uvidíme, či sa stabilizuje, alebo bude klesať.

Na Slovensku má The Flash rovnaké šance ako napríklad Arrow - cieli na úplne rovnakého diváka. Keby ho kúpila Markíza, nemôže od neho očakávať vysoké výkony, je to totiž produkt pre mladých, nie pre široké univerzálne skupiny. V každom prípade môže pomáhať budovať imidž Markízy ako stanice s mladým, dynamickým obsahom pre reklamne atraktívnych divákov v produktívnom veku.

A ešte je tu jeden dôvod v prospech tohto seriálu: Amerika chystá aj kinofilm Flash. Termín premiéry - marec 2018 - je síce ešte ďaleko, ale je dobré mať v knižnici seriál, ktorý sa vďaka kinofilmu stane ešte hodnotnejším.

Vizitka The Flash

Krajina pôvodu: USA

Domáca stanica: The CW

Premiéra: utorok 7. októbra 2014

Počet sérií: 1 (23 epizód), druhá séria potvrdená

Žáner: komiksový, akčno-dobrodružný, sci-fi

Obsah: Z tvorivého tímu seriálu Arrow (výkonný producenti Greg Berlanti a Andrew Kreisberg, režisér David Nutter) prichádza The Flash, seriál podľa námetu z DC Comics. Mladý vedec Barry Allen má srdce hrdinu a túžbu pomáhať iným. Nečakaná a zničujúca nehoda v laboratóriách S.T.A.R. zasiahne Barryho a vďaka tomu získa neuveriteľnú schopnosť super rýchlosti: stane sa z neho najrýchlejší človek na svete. Teraz už nemusí len snívať o tom, ako bude pomáhať iným: s touto schopnosťou môže konať a chytať zloduchov v Central City.

Ranking Seriály.Kinema.sk: N/A

Hrajú: Grant Gustin, Candice Patton, Rick Cosnett, Danielle Panabaker, Carlos Valdes, Tom Cavanagh, Jesse L. Martin

Výkonní producenti: Greg Berlanti, Andrew Kreisberg, Sarah Schechter

Medzinárodný distribútor: Warner Bros. International Television Distribution

Aktuálny obchodný partner Warner Bros. na Slovensku: skupina Markíza

Výhody seriálu:

+ optimálne nastavený seriál pre mladých divákov
+ s potenciálom rovnako u mužov aj žien
+ trendy seriál, ktorý sa vezie na silnej komiksovej vlne zasahujúcej kino aj americkú televíziu

Riziká seriálu:

- vzhľadom na užšiu cieľovú skupinu na hlavnom kanáli nemá šancu dosiahnuť vysoké nadpriemery, ale môže byť skôr imidžovým produktom

Na Slovensku vhodné pre: TV Markíza do nenáročnejších slotov, Dajto, VOD služby

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

http://youtu.be/Yj0l7iGKh8g

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 04:58