StoryEditor

Rádio Europa 2 bojuje proti kvótam, celý deň hrá Mojseja, Jakubca či Maigu

17.04.2015, 12:59
Mandarinka Darinka, pes Bobi, Diridonda, Braňo Mojsej... Europa 2 svojsky protestuje proti návrhu ministerstva kultúry.

„A túto poznáte? Načo pôjdem domov, keď nemám nikoho. Otec sa mi žení...,“ pýta sa a spieva dnes poslucháčom moderátorka rádia Europa 2. Rádio dnes celý deň hrá výhradne slovenské piesne.

Dopoludnia sa z éteru ozvala napríklad pieseň pre deti Mandarinka Darinka či pes Bobi od detskej hviezdy Martina Madeja. Poslucháči si mohli vypočuť aj Do vody ma hoď od kontroverzného Braňa Mojseja. A pamätáte si na hviezdu speváckej šou Repete Helenu Vrtichovú? Jej Diridonda bola pred viac ako 20 rokmi hitom a hrá sa dodnes na rôznych oslavách. Rádio už stihlo zahrať aj hit Ibiho Maigu „Čierna bača“, ale presadili sa aj piesne spevákov Martina Kittnera a Martina Jakubca.

A tento poznáte???Dnes maXXimum slovenskej muziky a šaaaak načo pooooojdeme domov!!! Aj mjúzik menežeris tancuje a spieva celá E2 rodinaaaa

Posted by Europa 2 on Friday, 17 April 2015

Rádio Europa 2 týmito slovenskými „hitmi“ protestuje proti návrhu ministerstva kultúry, ktoré chce do rádií pretlačiť nove kvóty – rádiá by mali odvysielať minimálne 20 percent domácej hudby.

„Nechceme hrávať to, čo nám niekto prikazuje, chceme hrať MaXXimum muziky, ktorá sa páči nám a vám,“ vysvetľuje na svojej webovej stránke Europa 2. Tvrdí, že nemá nič proti slovenskej hudbe, ale nechce prísť o svojich poslucháčov preto, že bude vysielať to, čo sa im nepáči.

Reakcie ľudí na protest sa rôznia. Na Facebooku sa viacerí na playliste zabávajú, iní nekončiacu dávku domácej hudby nevedia vydržať a hrozia, že preladia. Nájdu sa však aj takí, ktorí tvrdia, že slovenský výber je lepší ako neustále opakujúce sa skladby zahraničných interpretov.

A čo vlastne od rádií žiada ministerstvo kultúry? Každá piata skladba v rádiu musí byť slovenská. Okrem toho nesmie byť staršia ako dva roky. Do podielu slovenskej hudby sa budú navyše započítavať iba skladby odvysielané od šiestej ráno do polnoci. Zákon ešte musia odhlasovať poslanci.

Ponúkame vám ochutnávku skladieb, ktoré dnes Europa 2 hrá:

Zdroj: mku

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:41