StoryEditor

RTVS má rozpočet na budúci rok. Peniaze na rozvoj jej chýbajú

12.12.2014, 12:24
"Tento rozpočet nám však neumožňuje spustiť dlhodobé rozvojové projekty," hovorí generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Rada RTVS schválila Návrh rozpočtu a programového konceptu RTVS pre rok 2015.

Podľa vyjadrenia manažmentu nebude v roku 2015 RTVS obmedzovať zásadným spôsobom výrobu a vysielanie, avšak finančné zdroje neumožňujú rozvoj náročnejších formátov. "Takto naplánovaný rozpočet nám umožní v programovej oblasti RTVS udržať status quo, to znamená nebude potrebné a nutné siahať na rozvoj programových služieb, divák a poslucháč by nemal pocítiť ich útlm. Tento rozpočet nám však neumožňuje spustiť dlhodobé rozvojové projekty,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

Zo štátneho rozpočtu na rok 2015, ktorý 4. decembra schválila Národná rada SR, vyplýva, že Ministerstvo kultúry SR dá cez zmluvu so štátom RTVS 30 mil. eur, teda o 5,5 milióna viac ako tento rok. Zmluva so štátom na rok 2015 síce RTVS prináša 5 miliónov eur na technologické investície, peňazí však nie je dosť na zaistenie systémovej obnovy a rozvoja technológií. Peniaze poslúžia najmä na sanovanie prípadných havarijných situácií.

"Bez zmeny spôsobu financovania nebude RTVS v ďalšom období schopná zabezpečiť svoje rozvojové aktivity," uviedol predseda rady Igor Gallo.

Podľa predloženého návrhu celkové príjmy RTVS predstavujú sumu 120,5 miliónov eur, z toho 71 miliónov predstavuje výber úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS, granty a transfery 32,8 miliónov eur.

Výdavková časť rozpočtu v položke bežné výdavky predpokladá celkovú sumu 119,7 miliónov eur, v tom bežné výdavky 110,9 miliónov, kapitálové výdavky 8,7 miliónov. Plánovaný počet zamestnancov pre rok 2015 je 1 407.

Programový koncept predpokladá v organizačnej zložke Slovenská televízia odvysielať v roku 2015 na Jednotke 8 760 hodín, na Dvojke 7 597 hodín. V prípade Dvojky je nárast o 421 vysielacích hodín, čo korešponduje so zámerom predĺžiť vysielanie do neskorých večerných hodín a postupne dosiahnuť 24-hodinové vysielanie. Organizačná zložka Slovenský rozhlas ponúkne v budúcom roku deväť programových služieb s celkovým počtom 79.706 vysielacích hodín, čo okrem Rádia Patria predstavuje nepretržité 24-hodinové vysielanie.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

   
   

Zdroj: TASR, SITA

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 17:27