StoryEditor

RTVS v roku 2016: Najdôležitejším cieľom je vlastná tvorba

23.12.2015, 08:00
Tibor Búza, riaditeľ sekcie programových služieb televíznej časti RTVS, hodnotí uplynulý rok a zároveň naznačuje, kam chce televízny program RTVS posunúť. „Chceme udržať investície do vlastnej tvorby, najťažším cieľom ale bude udržať rast sledovanosti,“ hovorí.

S: RTVS prinesie tento rok na obrazovky bohatý vianočný programom. Čo je pre vás z tejto ponuky úplne najdôležitejšie?

Najdôležitejšou súčasťou týchto Vianoc s RTVS sú tri premiéry pôvodných rozprávok. Našou ambíciou bolo priniesť každý rok jednu novú filmovú rozprávku. Tento rok to bude - Sedem zhavranelých bratov, Johankino tajomstvo a Svätojánsky venček. Pričom Johankino tajomstvo sme pripravili v spolupráci so spoločnosťami Alef Film & Media a Un Film. Ide o koprodukčné projekty, ktoré sme realizovali spolu s Českou televíziou. Zdá sa, že je to model spolupráce, ktorý by sme vedeli využiť aj v budúcnosti. 

 

S: Na čo ste ešte hrdý?

Za posledné roky investovala RTVS do filmovej produkcie toľko, čo sa tu neinvestovalo pekných pár rokov. Z ťažiskových projektov spomeniem  Dokumenty o prvých ženách vo svojich profesiách, ďalej Divoké Slovensko alebo projekt True Štúr. Považujem ho za vydarený, napriek detským chorobám, ktoré mu niektorí vyčítajú. Z ďalších filmových projektov budú postupne prichádzať Wilsonov, Červený kapitán. A rád by som pripomenul film Učiteľka. Projekt, ktorý bol najskôr stavaný ako televízny. Myslíme si, že má potenciál, a preto sme ho z televízneho projektu preklasifikovali na filmový. A máme už signály, že by nás mohol reprezentovať na kvalitných súťažiach.

 

S: Prejdime si niektoré vaše relácie. Najúspešnejší formát Milujem Slovensko.

Formát, ktorý funguje vynikajúco. Je zábavný a zároveň prináša informácie. Tento formát je populárny aj vo verejnoprávnych televíziách v zahraničí. A pokiaľ relácia žije, tvorcovia do nej nebudú zasahovať.

 

S: Čo ja viem? - Vedomostnú súťaž, ktorá mala dobré výsledky sledovanosti, aktuálne nevysielate.

Na jar sa Čo ja viem vracia na obrazovky. V budúcom roku budeme pokračovať aj v šou Milujem Slovensko.  A plánujeme na jeseň nový podobný formát.

 

S: Aj múdry schybí. Keď ste nastupovali do funkcie, kritizovali vás za to, že to nie je formát, ktorý patrí na obrazovky verejnoprávnej televízie.

Vtedy to bolo ešte s Eňou Vacvalovou a s Oliverom Andrásym. To bolo zaujímavé, pretože práve tento formát vyšiel z rozhlasového éteru. Po druhé vždy budem tvrdiť, že aj verejnoprávna televízia a jej divák má právo na tento typ relácie. Je to svojim spôsobom typ ľudovej zábavy a ak sa pozriete, kde táto relácia bola kedysi a kam sa dostala, zistíte, že je to úplne odlišné. Od začiatku sme vedeli, že to budeme posúvať. A podotýkam, že takýto typ zábavy robí ktorákoľvek verejnoprávna televízia na svete. A aj Nikto nie je dokonalý má svojho diváka. Nehovorím, že má byť tento program ťažiskový, ale má vo vysielaní miesto.

 

S: Televízne noviny. Cítite momentálne šancu na zvýšenie sledovanosti?

Spravodajstvo je doménou Lukáša Dika. No iste vnímam, čo sa deje na trhu a som presvedčený, že RTVS môže byť na výsledky spravodajstva hrdá.

 

S: Doktor Martin. Niečo nad desať percent, ste spokojný s výsledkom?

Vzhľadom na konkurenčné prostredie a aj fakt, že Česká televízia vysiela seriál skôr než RTVS, sme s výsledkami Doktora Martina maximálne spokojní. Našou ambíciou je točiť kvalitné seriály trinásťdielne, maximálne dve série. Pripravujeme scenáre na Tajné životy a v januári spúšťame druhú sériu Kolonády. Rozhodne tu nejde o neverending story. Nechceme témy vyčerpávať. Naše nastavenie je ísť po kvalitných projektoch. Preto sa bavíme o rozprávkach, ktoré stoja isté peniaze.

 

S: Skúste nám zoradiť vaše priority na budúci rok.

Predovšetkým pokúsiť sa o udržanie výšky investícií do pôvodnej tvorby na úrovni roku 2015. Čo sa týka sledovanosti, chceme pokračovať v trende jej kontinuálneho rastu z posledných troch rokov, čo bude z hľadiska finančných zdrojov asi najťažšia úloha. Za tretiu prioritu považujem rozbehnutie vývoja ďalších detských formátov pre rok 2017. Rovnako máme ambíciu vstupu do koprodukcie výpravnej minisérie, na ktorej by mali participovať viaceré krajiny strednej Európy. A určite chceme divákom ponúknuť sviatočnú štruktúru aspoň na takej kvalitnej úrovni ako tento rok.

 

Kto je Tibor Búza?

Svoju kariéru začal v košickom rozhlase. Od roku 1998 šéfoval spravodajstvu v STV. V roku 2000 sa prvýkrát pracovne stretol s Václavom Mikom, keď spolu rozbiehali Rádio Expres. Spolu pôsobili v televízii Markíza, Tibor Búza na pozícii riaditeľa Centra spravodajstva a publicistiky.

Je absolventom Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, odboru literatúra - dejepis.

V RTVS pracuje na pozícii riaditeľa sekcie programových služieb televíznej časti RTVS od roku 2012.

Zdroj: Petra Ševčíková

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 15:10