Matúš Kostolný
StoryEditor

Šéfredaktor Sme: Penta nás ešte nevlastní a ani nemusí

23.09.2014, 11:26
Čo sa deje v redakcii Sme po tom, ako médiá informovali o záujme finančnej skupiny Penta kúpiť podiel v Petit Presse.

Aká je nálada v Sme po tom, čo sa v médiách objavili informácie, že o polovičný podiel u jeho vydavateľa Petit Press má záujem Penta? Opýtali sme sa na to šéfredaktora Sme.

Denník Sme sa včera venoval téme médiá a Penta. Priniesol príspevok Penta si ziskom médií kupuje prestíž, ktorý v niektorých bodoch vyznieva kriticky - hovorí napríklad o tom, že "kúpa médií firmou Penta nie je obyčajná investícia, ale najmä pokus ovplyvniť pomery síl v slovenskej politike v najširšom zmysle slova". "Téme sa venujeme, lebo vstup Penty na slovenský mediálny trh je vážna udalosť. Text vnímam ako analýzu motivácií, prečo má Penta záujem o vlastníctvo médií," odpovedal šéfredaktor Sme Matúš Kostolný na otázku Stratégií, čo ich k tomu viedlo a či možno text vnímať ako signál smerom do Penty, že si ju redakcia Sme neželá za spolumajiteľa.

Pýtali sme sa aj na prípadný odchod redaktorov alebo Kostolného samotného, ak by Penta vstúpila do vydavateľstva Petit Press: "Je predčasné hovoriť o reakciách redakcie Sme, spoločnosť Penta ešte nie je spolumajiteľom Petit Pressu a nemusí ním ani byť."

Informáciu o záujme Penty o polovičný podiel v spoločnosti Petit Press, ktorá vydáva Sme, TV oko, My, Echo a ďalšie periodiká, informoval najskôr český web Motejlek.com. V piatok priniesol informáciu, že Penta sa dohodla na cene, ktorú by bola ochotná ponúknuť za polovičný podiel v Petit Presse. Tento týždeň novinár Tom Nicholson na svojom blogu uviedol, že súkromná slovenská tlačová agentúra SITA mala odkúpiť päťdesiat percentný podiel v Petit Press od RBVG, zatiaľ čo Penta mala neskôr potichu odkúpiť agentúru SITA - aspoň tak tvrdia jeho zdroje.

Penta sa nebude vyjadrovať ku konkrétnym spoločnostiam a jej záujmom, povedal Stratégiám hovorca. "Je pravda, že na Slovensku sme viac popredu a máme ďalšie štyri mediálne ciele, na ktorých pracujeme," povedal šéf Penty Jaroslav Haščák v rozhovore s Tomom Nicholsonom. A povedal viac aj o Sme, a to v súvislosti s možným odchodom ľudí z redakcie, keby denník prevzala Penta: "Som presvedčený, že podobne ako v prípade Trendu, dokážeme sa vyhnúť takémuto scenáru v Sme, ak sa nakoniec táto kúpa uskutoční."

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 19:39