StoryEditor

SOZA údajne uviedol starostu Pohorelej do omylu

04.06.2012, 07:46

Zväz to popiera.

Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) uviedol starostu obce Pohorelá Jozefa Kalmana pri kontrole do omylu. Tvrdí to Ján Pompura z Obecného úradu v Pohorelej vo vyhlásení pre médiá. Odvoláva sa pritom na záznam o kontrole SOZA. Informáciu o kauze prinieslo Rádio_FM.

"Po vykonaní kontroly a vysvetlení, o aké podujatia vlastne išlo, mu dali najprv podpísať záznam o kontrole s poznámkou 'kontrola bez problémov'. Potom podpísal aj záznamy o akciách. Nevedel pri tom, že v nich vlastne inšpektori v rozpore so skutočnosťou konštatovali použitie hudobných diel. Avšak na týchto akciách nebola použitá reprodukovaná hudba," vysvetlil Pompura.

Inšpektori podľa jeho slov nechali starostovi práve záznam o kontrole, v ktorom je rukou napísaná poznámka o tom, že kontrola prebehla bez problémov. Ďalšie záznamy, na ktoré sa teraz SOZA odvoláva, boli obci údajne doručené až s faktúrou na zaplatenie sumy 62 eur za interpretáciu hudby počas podujatí Deň matiek a Privítanie Mikuláša.

Po odozve verejnosti a medializácii prípadu, SOZA zverejnil dve stanoviská k tejto veci. V poslednom zo soboty (2.6.) aj záznam o kontrole a inšpekčný záznam. "Oba dokumenty potvrdzujú, že obec Pohorelá organizovala hudobné podujatia, počas ktorých boli použité chránené hudobné diela zastupovaných autorov, čo starosta obce svojím podpisom a pečiatkou bez námietok potvrdil," priblížil zväz. Podľa jeho vyhlásenia bol starosta obce o porušení Autorského zákona, ako aj o použití chránených hudobných diel inšpektorkou riadne poučený. "Ak by sa starosta v inšpekčnom zázname vyjadril, že na podujatí bola použitá len nechránená hudba (koledy a pôvodné ľudové piesne), inšpektorka by takúto informáciu akceptovala a inšpekčný záznam by postúpila s touto pripomienkou do SOZA," dodáva autorský zväz.

Proti rozhodnutiu SOZA vystaviť faktúru malej obci plánujú aktivisti protestnú akciu pred jeho sídlom v Bratislave. Od utorka (5.6.) počas celého júna chcú pod jej oknami spievať piesne slovenských interpretov.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 12:12