Štefan Hríb
StoryEditor

Štefan Hríb reaguje: Aká je pravda o financovaní .týždňa

17.10.2014, 13:08
.týždeň dostal od Nadácie Penta štvrť milióna eur. Samotný Jaroslav Haščák si predplatil tisíc výtlačkov časopisu.

Štefan Hríb poskytol Stratégiám stanovisko k tweetu Penty, podľa ktorého ".týždeň už roky spolufinancuje Penta a Jaroslav Haščák".

Hríb reaguje. Podľa neho nie je pravda, že Penta financuje .týždeň. Hríb pripúšťa, že od roku 2009 doteraz podporila Nadácia Penta niektoré projekty vydavateľstva sumou približne 250 tisíc eur. Okrem toho samotný Haščák sa stal "predplatiteľom" .týždňa. "V roku 2013 sme prišli s predplatiteľskou kampaňou. Počas jej trvania sa ozval osobne Jaroslav Haščák, riadne si objednal a zaplatil zauditovaných tisíc kusov, pričom vyslovil želanie, aby sa tieto výtlačky distribuovali na najlepšie stredné školy," hovorí Hríb.

A čerpali aj krátkodobý úver od Privatbanky, ktorý splatili.

"Nie je pravda, že Penta .týždeň vlastní priamo alebo nepriamo. A vyhlasujem, že ani nikdy vlastniť nebude," uvádza Hríb.

Viac o kauze:

 

Prinášame kompletnú odpoveď Hríba:

 

Vyhlásenie Štefana Hríba

 

Nie je pravda, že Penta financuje .týždeň.

Nie je pravda, že Penta .týždeň vlastní priamo alebo nepriamo. A vyhlasujem, že ani nikdy vlastniť nebude.

Je pravda, že Nadácia Penty viackrát podporila naše projekty. Išlo o mediálne projekty venované kvalite verejnej ekonomickej diskusie, prednáškam zahraničných lektorov a školstvu. V minulosti sme v tejto súvislosti oslovili všetky najväčšie slovenské nadácie, niektoré projekty napokon podporila aj Nadácia Penta. Od roku 2009 dodnes ide o sumu zhruba 250 tisíc eur (náš obrat za tie roky je zhruba 7 miliónov eur). V tejto súvislosti pripomínam, že Nadácia Penta podporila v uplynulých rokoch aj mnohé iné kvalitné projekty nespochybniteľných subjektov ako je Človek v ohrození, Konzervatívny inštitút, INESS či UNICEF.

V roku 2013 sme prišli s predplatiteľskou kampaňou. Počas jej trvania sa ozval osobne Jaroslav Haščák, riadne si objednal a zaplatil zauditovaných tisíc kusov, pričom vyslovil želanie, aby sa tieto výtlačky distribuovali na najlepšie stredné školy. Toto želanie sme radi zrealizovali.

Napokon, v roku 2012 sme čerpali krátkodobý úver od Privatbanky, ktorý sme za pol roka riadne splatili.

A ešte pár osobných poznámok.

S Jaroslavom Haščákom som sa počas uplynulých rokov viackrát stretol osobne. Vždy to boli veľmi otvorené rozhovory, v ktorých bolo obom stranám jasné, kde stojíme. Považujem to za veľmi užitočnú výmenu názorov a rád v nej budem pokračovať. Za neprekročiteľnú hranicu sme si na začiatku definovali akékoľvek očakávania Penty smerom k obsahu .týždňa. Konštatujem, že to Jaroslav Haščák bezo zvyšku prijal. Preto sme v diskusii bez problémov pokračovali aj potom, čo dal .týždeň ako prvý priestor Tomovi Nicholsonovi na kľúčový text o Gorile a tiež po dlhoročných kritických článkoch našich investigatívnych redaktorov na adresu Penty. A myslím si, že v otvorenej diskusii budeme pokračovať aj potom, čo .týždeň jasne podporil dnešnú snahu redaktorov SME o nezávislosť a tiež po štvrtkovej kritickej Lampe.

Toto je celá pravda. 

.týždeň nepovažuje finančné skupiny za zosobnené zlo, ale faktom je, že ostal jediným mienkotvorným tlačeným médiom, na ktoré nemajú finančné skupiny dosah. Uvedomujeme si túto zodpovednosť a budeme ju niesť.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:30