Nord Nord Mord
StoryEditor

Svetové TV inšpirácie: Ako z kriminálky spraviť udalosť

27.03.2015, 09:00
Stratégie sa pozreli na to, aké námety a seriály fungujú vo svete. Ako je to v Nemecku? Kriminálky majú každý týždeň, ale vedia z nich urobiť aj event.

Ako využiť obľúbený televízny žáner? Zaujímavý prístup ukázali nemecké verejnoprávne médiá.

Kriminálky patria k najsledovanejším, Miesto činu (Tatort) v nedeľu večer na Das Erste stabilne pozeráva podľa AGF/GfK viac ako 9 miliónov Nemcov, s najúspešnejšími epizódami dokonca vyše 10 miliónov. Silné je aj u mladých, dokonca v cieľovej skupine 14-49 vie byť marketlídrom s 20-percentnými podielmi. Jednoducho v Nemecku majú diváci kriminálky radi, potvrdrzuje sa to už od čias Derricka.

Sesterská ZDF sa na krimivlne vezie tiež, zvolila však iný prístup. Titul Nord Nord Mord, za ktorým stoja známi autori krimi Jan Hinter a Stefan Cantz píšuci aj Miesto činu, vysiela filmovým a skôr eventovým štýlom. Zatiaľ vznikli iba tri časti: prvá v roku 2011 so 4,3-miliónovou sledovanosťou v 3+, druhá o dva roky neskôr so 7,3 miliónmi a tretia sa dostala von len nedávno – začiatkom marca – a pozrelo si ju 7,2 milióna divákov. Šéfinšpektor Clüver zaujal aj mladých, v skupine 14-49 mal napriek konkurencii Simpsonovcov, Dva a pol chlapa alebo americkej krimi The Mysteries of Laura share až 11,4 %.

Sledovanosť a trhové podiely Nord Nord Mord
(zdroj: AGF/GfK)

Nord Nord Mord pokračuje v trende eventových programov, akých sa najnovšie chytil aj americký trh. Výhodou takejto produkcie je, že materské televízie ju môžu operatívne nasadiť, kedy treba, a využiť z nej maximum bez nutnosti viazať ju na konkrétny deň ako v prípade klasických seriálov.

 

Nord Nord Mord (Murder Up North)

Krajina pôvodu: Nemecko

Domáca stanica: ZDF

Premiéra: štvrtok 28. apríla 2011

Počet sérií: 3 filmy po 90 minút

Žáner: krimi

Obsah: Idylický ostrov Sylt je ako stvorený na turizmus. A zároveň na zločin – veď nie je nič ľahšie ako hodiť nepriateľa do mora. Šéfinšpektor Theo Clüver vyšetruje zločiny s dávkou trpezlivosti a psychológie, „harmóniu“ do tímu pridávajú kolegovia s drsnejšími praktikami.

Hrajú: Robert Atzorn, Julia Brendler, Oliver Wnuk

Medzinárodný distribútor: ZDF Enterprises

 

Viac o seriáloch nájdete v Stratégiách 3/2015, ktoré sú práve v predaji. Prinášajú aj rozhovor s tvorkyňou úspešných slovenských seriálov Danicou Halákovou.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 14:01