Nesprávna mapa. Reprofoto: YouTube
StoryEditor

Televízia použila zlú mapu, rozpútala tým škandál

12.05.2015, 09:17
Vietnamská televízia dostala za chybnú mapu, ktorá pobúrila verejnosť, nakoniec pokutu.

Vietnamské ministerstvo poverené dohľadom nad médiami udelilo pokutu štátnej televíznej stanici za odvysielanie mapy, na ktorej bolo vietnamské hlavné mesto Hanoj umiestnené v južnej Číne. Informovali o tom dnes tamojšie médiá a tlačová agentúra DPA.

Ministerstvo informácií a komunikácie uložilo pokutu 15 miliónov dongov (620 eur) Vietnamskej televízii, známej viac pod skratkou VTV, keď vo verejnosti vyvolala pobúrenie minulomesačná epizóda televíznej reality šou.

Šou, vychádzajúca z holandského programu nazvaného "Sabotáž", mala mať podľa plánu 14 epizód, ale v dôsledku tejto polemiky ju prerušiliV programe vystupuje približne desať celebrít, ktorých spoločný život v byte v Thajsku filmujú kamery.

Producenti obvinili z poskytnutia nepresnej mapy nízkonákladovú leteckú spoločnosť Air Asia, ktorá je sponzorom televízneho programu. Air Asia zverejnila vyhlásenie, podľa ktorého chybu spôsobila "nedbalosť pri kontrole obsahu".

Komentáre čitateľov na internete vyjadrovali širokú podporu uloženiu pokuty, pričom niektoré vyzývali na prepustenie zamestnancov VTV, ktorí sú za chybu zodpovední.

Teroritoriálne spory medzi Vietnamom a Čínou sú citlivou záležitosťou. Obe susedné ázijské krajiny viedli v minulosti proti sebe vojny a len nedávno sa dostali do konfliktu kvôli oblastiam v Juhočínskom mori, na ktoré si oba štáty nárokujú.

VTV dostala pokutu aj za chybné použitie videa v spravodajskom programe 2. apríla, ktoré podľa titulku zachytávalo, ako zachraňujú bábätko z trosiek po nedávnom zemetrasení v Nepále. Video však v skutočnosti nakrútili po výbuchu bomby v Sýrii vlani v januári.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
04. máj 2024 21:20