StoryEditor

Televízie menia stratégiu: Nechcú len seriály, ale viac špeciálov

21.07.2014, 15:00
Minisérie a dejovo uzavreté seriály sa v zámorí tešia rastúcej obľube televízií. Prečo?

Najväčšie terestriálne americké televízie menia stratégiu: kým doposiaľ ponúkali najmä dlhodobé programy - seriály a šou - teraz javia čoraz väčší záujem o jednorazové špeciály. Jednoducho chcú dejovo uzavreté projekty s jasným začiatkom a koncom.

Potvrdzuje to aj líder amerického trhu v cieľovej skupine 18-49 NBC. Televízia si skúsila špeciál aj ku koncu sezóny - odvysielala minisériu Rosemary's Baby. Išlo o 4-hodinovú adaptáciu románu Iry Levi z roku 1967 - psychologický triler o zle, ktoré ožije v Paríži. V minulosti vznikol aj kinofilm, ktorý režíroval Roman Polanski.

Sledovanosť: Žiaden zázrak, ale ani prepadák

NBC má s minisériami obmedzené skúsenosti. Rosemary's Baby sa rozhodla odvysielať dva dni po sebe, každú časť s dvojhodinovou stopážou. Takéto boli výsledky (všetky dáta sú od Nielsen Research, parameter live+SD):

1. epizóda, nedeľa 11. mája, 21:00-23:00

18-49 rating 1,1 % (- 0,3 bodu pod priemerom NBC daný týždeň)
2+ 3,7 milióna divákov (- 1,6 mil.)
domácnosti rating 2,4 % (- 1,1), share 4 %

2. epizóda, štvrtok 15. mája, 21:00-23:00

18-49 rating 1,0 % (- 0,4)
2+ 3,3 milióna divákov (- 2 mil.)
domácnosti rating 2,2 % (- 1,2), share 4 %

Výkony Rosemary's Baby boli pod staničnými priemermi NBC v danom týždni. Napriek tomu si ich stanica pochvaľuje: prvá epizóda priniesla najlepší výsledok NBC v danom slote za posledné dva mesiace. Poľahčujúcou okolnosťou je, že mala slabú nábehovú krivku po slabej publicistickej relácii Dateline (0,6 % v 18-49), navyše sa vysielala v konkurencii playoff NBA na ABC (2,0 % v 18-49). Druhú čast si o štyri dni neskôr pozrelo 90 % divákov prvej (2+) a 91 % v skupine 18-49.

Špeciály naďalej v kurze. Prečo?

Veľké americké free-TV stanice potvrdzujú, že chcú špeciály. A plánuje v nich pokračovať aj NBC. Výpravná historická miniséria Biblia (The Bible) dostane pokračovanie, sequel A.D. opäť od tvorcov Marka Burnetta a Romy Downey. David Duchovny sa vráti na televízne obrazovky v projekte Aquarius, ktorý sa predstavil na jar na veľtrhu MIPTV. NBC chystá aj uzavretú 13-dielnu sériu Heroes Reborn, ktorý je novým spracovaním mysteriózneho seriálu Hrdinovia (Heroes). "Máme niekoľko eventov pútajúcich pozornosť," avizuje v tlačovej správe prezidentka NBC Entertainment Jennifer Salke.Prečítajte si o tom viac.

"Seriálové eventy získavajú na popularite, keďže káblové aj terestriálne stanice sa snažia prilákať divákov aj vhodne vytiahnuť skryté zásoby v čoraz konkurenčnejšom prostredí," hodnotí The Hollywood Reporter. Podpisuje sa pod to aj trend, kedy diváci nesledujú programy naživo vo vysielaní, ale viac si ich nahrávajú. Dodáva, že v minisériách a "eventovom" nastavení sú aktívne napríklad aj FX, Fox and ABC. NBC je ďalšia.

Minisérie boli doménou prémiových staníc ako HBO, neskôr sa pridal History s úspešným westernovým projektom Krvavá vojna: Hatfieldovci a McCoyovci (Hatfields & McCoys), ktorý menil historické rebríčky sledovanosti. Pokračovalo to sériou Biblia (The Bible) a záber sa rozšíril na neplatené terestriálne stanice, doposiaľ typické výhradne seriálmi a dlhodobými projektmi.

Čo hovorí režisérka Agnieszka Holland

Snímka sa predstavila tiež vysielateľom v strednej a východnej Európe NATPE Europe na špeciálnom screeningu. Pozreli sme si ju tiež a opýtali sa režisérky Agnieszky Holland, prečo sa na to dala: "Bola to pre mňa výzva. Je to viac pophororová verzia – čiže žáner, aký som nikdy predtým nerobila. V scenári ma toho veľa zaujalo – najmä časti o tehotnej žene a s tým spojené zaujímavé situácie. Takisto sa mi páčil nápad zasadiť to do prostredia Paríža; temnota a diabol vďaka tomu dostali príťažlivosť. Navyše ma zaujalo výborné obsadenie," vysvetľuje poľská režisérka, ktorá robila napríklad Hořící keř (Burning Bush) pre HBO a na konte má aj nomináciu na Oscara. "Nanešťastie to bola veľmi ťažká práca, mali sme prakticky len štyri a pol mesiaca, aby sme urobili všetko – natáčanie aj postprodukciu. Produkcia nebola úplne logická, vzniklo pár problémov, natáčanie v Paríži sa ukázalo ako nie najlepšia voľba, Praha je oveľa lepšia. Z produkčného hľadiska tam bolo veľa nelogických rozhodnutí, ktoré, myslím si, stáli aj veľa peňazí," povedala pre Stratégie.

Prečítajte si tiež: Agnieszka Holland: S niektorými producentmi je utrpenie pracovať

Minisériu predáva na medzinárodné trhy distribučná spoločnosť Lionsgate. Účinkujú: Zoe Saldana, Patrick J. Adams, Jason Isaacs či Carole Bouquet.

http://youtu.be/_IgUhP1jIGk

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 11:40