StoryEditor

Toto sú weby, pred ktorými odborníci varujú

18.04.2016, 12:45
Ak budete inzerovať na týchto stránkach, môže vám to poškodiť meno. Pozrite si zoznam.

Skupina odborníkov na médiá a politológiu, novinárov a profesorov zostavili zoznam webových stránok, na ktorých umiestniť reklamu by mohlo byťpre firmu škodlivé. Vznikol tak najnovší zoznam webových portálov, ktorého obsah považujú za neseriózny, klamlivý či propagandistický. Má ísť o stránky, ktoré by mohli poškodiť reputáciu firiem, ak by na nich inzerovali. Na čiernu listinu sa dostali stránky ako protiprudu.org, badatel.net, svobodné noviny.eu či novarepublika.cz. Informácie o celom projekte nájdete na konspiratori.sk. 

Iniciatíva vznikla z dôvodu, aby ochránila zadávateľov pred spájaním sa so sporným obsahom na internete. To sa zadávateľovi môže stať napríklad v prípade, keď svoju reklamu umiestňuje cez reklamný systém. Reklamné siete totiž nerozlišujú, či sa reklama zobrazuje na serióznom webe s pravdivými a objektívnymi správami alebo na webe, ktorý propaguje nenávistné heslá alebo konšpiračné teórie, uvádza sa v oficiálnej tlačovej správe. Odhaliť ich je možné iba spätnou kontrolou štatistík.

„Reklamné systémy zvyčajne filtrujú iba erotický obsah alebo stránky, ktoré otvorene porušujú zákon. Obzvlášť konšpiračné či extrémistické weby si ale vyžadujú dôkladnejšie preverenie, čo je hlavnou úlohou nášho projektu,“ vysvetľuje riaditeľ digitálnej agentúry NetSuccess Ján Urbančík, ktorý je autorom projektu.

Autori projektu zároveň vytvorili systém, ako sa ľahko môže zadávateľ voči podobným webovým stránkam ochrániť a zabrániť tomu, aby sa na nich zobrazovala jeho reklama. Podľa návodu stačí, ak do rozhrania svojho reklamného systému vložíte špeciálny kód (skript). Postup, ako na to, nájdete tu. Alternatívnym spôsobom je manuálne vylúčenie stránok podľa zoznamu.

Ukážka úvodnej stránky webu konspiratori.sk

Zoznam podozrivých stránok priebežne dopĺňa a hodnotí odborná komisia na základe vlastného podnetu alebo na základe odporúčania. Tip môže zaslať ktokoľvek pomocou formulára na webe iniciatívy. Porota hodnotí stránky na základe vopred určených a zverejnených pravidiel. Jedno z pravidiel napríklad je, ak sa stránka orientuje na šarlatánske metódy liečby, alebo ak nespĺňa zásady novinárskej etiky. „Členovia komisie vykonávajú túto činnosť dobrovoľne na základe svojho presvedčenia o jej celospoločenskej užitočnosti,“ hovorí člen komisie Juraj Smatana.

Do boja proti konšpiračným webom sa pustili i viaceré agentúry, ktoré pre svojich klientov umiestňujú reklamu na internete. Podľa oficiálnych informácií mnohé z nich posielajú hodnotiacej komisii návrhy na posúdenie ďalších webových stránok. To má pomáhať skvalitniť aktuálny zoznam. „Našou každodennou prácou je chrániť reputáciu firiem a organizácií, pre ktoré pracujeme. V prostredí, kde ľudia odmietajú alebo nevedia kriticky myslieť, sa to však dá iba ťažko. Preto chceme aj my prispieť k tomu, aby ľudia dokázali vážiť fakty a argumenty a boli schopní odlíšiť ich od klamstiev a poloprávd,” hovorí Peter Jančárik z komunikačnej agentúry Seesame Communication Experts, ktorá je hlavným partner projektu.

Iniciatívu podporuje aj Asociácia vydavateľov tlače. „Zodpovednosťou každého inzerenta by mala byť ochrana značky. Projekt Konšpirátori.sk je účinným nástrojom, ktorému týmto vyjadrujeme našu plnú podporu,“ uzatvára podpredseda Asociácie vydavateľov tlače, Alexej Fulmek.

 
Pozrite si akuktálny zoznam 38 webových stránok na čiernej listine:
 
protiprudu.org
badatel.net
czechfreepress.cz
conspi.cz
nwoo.org
bezpolitickekorektnosti.cz
afinabul.blog.cz
pravdive.eu
prvopodstata.com
svobodnenoviny.eu
stalo-se.cz
nekorektni-tv.cz
zemejas.cz
ac24.cz
freeglobe.parlamentnilisty.cz
panobcan.sk
nemesis.sk
novarepublika.cz
vlasteneckenoviny.cz
osud.cz
megazine.cz
onlinespravy.eu
eurasia24.cz
je-to-inak.livejournal.com
nazorobcana.sk
ceskoaktualne.cz
svetkolemnas.info
freepub.cz
casopis-sifra.cz
euroasie.info
ers.blog.cz
hlavnespravy.sk
securitymagazin.cz
slovenskeslovo.sk
dolezite.sk
drsne.sk
zpravodaj24.eu
parlamentnelisty.sk

Zdroj: red.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 21:08