Táňa Pauhofová na projekcii True Štúr. Foto: RTVS/Crazy CompanyRTVS/Crazy Company
StoryEditor

True Štúr: RTVS sa pozrie na Štúra v štýle Sin City

23.10.2015, 08:00
Ľudovít Štúr sa narodil pred 200 rokmi. RTVS mu chce "zložiť poklonu očami súčasnej generácie". Chystá premiérové programy.

RTVS si pripomenie Ľudovíta Štúra tento rok aj premiérovým obsahom. Ťahákom bude film True Štúr, o ktorom hovorí ako o "modernej dokudráme", v ktorej chceli zložiť poklonu Štúrovi očami súčasnej generácie.

True Štúr bude čiastočne animovaný, čiastočne hraný; vizuálna stránka je inšpirovaná filmom Sin City. "Naším zámerom bolo osloviť hlavne mladú generáciu, preto sme dokument zabalili do vizuálne atraktívnej formy - takej, ktorú si ľudia zvyknú spájať s inými žánrami, napríklad s reklamným prostredím alebo s nejakou populárnejšou kinematografiou a myslíme si, že práve v tomto netradičnom spojení a v tej veľmi nekonvenčnej kombinácii by sa mal zrodiť ten divácky záujem,“ povedala spoluautorka námetu a scenára filmu Zuzana Šajgalíková.

"Je to nový pohľad a nové spracovanie, ktoré by mohlo byť atraktívne aj pre nie úplne milovníkov histórie a Ľudovíta Štúra, ktorí ako keby na prvú nehľadajú na webe a nepozerajú, nečítajú dokumenty. Tým pádom si myslím, že tá forma je veľmi pútavá a je to spracované viac-menej ako taká trošku detektívka, také pátranie po tom, kto bol vlastne Ľudovít bez Ľudovíta,“ priblížila herečka Táňa Pauhofová.

True Štúr bude mať premiéru už túto nedeľu o 21:15 po Doktorovi Martinovi na Jednotke. Ale nebude jediným novým contentom, ktorým si chce RTVS pripomenúť Štúra. Dvojka odvysiela v deň výročia jeho 200. narodenia v stredu 28. októbra o 20:10 premiérový dokumentárny film Ľudovít Štúr, ktorý prezentuje Štúra s dôrazom na jeho duchovný a náboženský rozmer. Prináša doposiaľ nepublikované materiály z archívov a predstaví aj miesta v zahraniční, na ktorých Štúr pobýval. Nový 40-minútový dokumentárny film vznikol v interných kapacitách RTVS. Následne o 20:50 ponúkne Dvojka premiéru dokumentu Pravá tvár Ľudovíta Štúra venovaného pátraniu po skutočnej podobizni Ľudovíta Štúra, uvádza sa na webe RTVS.

Práve True Štúr je highligtom. "Dúfam, že sa stretne s diváckym úspechom a že sa naplní presne to, čo sme si hovorili, keď sme ho pred rokom hodnotili. Vtedy zaznelo z úst šéfdramaturgičky Saši Gunišovej, že ak tento projekt vyjde, mohol by byť základným kameňom na to, aby sme podobným spôsobom spracovali celý rad osobností zo slovenských dejín,“ povedal programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.

 

Novinársku premiéru dokudrámy True Štúr si pozrel aj minister kultúry SR Marek Maďarič. "Je to originálny pohľad, možno pre niekoho aj provokatívny, určite zásadne iný. Myslím, že prvýkrát sa slovenskí tvorcovia dokázali s touto vždy tak seriózne spracovanou témou vyrovnať aj s určitou iróniou, mystifikáciou. Je to naozaj veľmi zaujímavé," zhodnotil film. (foto: RTVS/Crazy Company)

 

Projekcia True Štúr. Foto: RTVS/Crazy Company

 

O čom je True Štúr

Poloanimovaný film sa odohráva počas jednej januárovej noci roku 1856 v Modre. Štúrov priateľ Samuel Hronský prichádza do Modry, aby sa zúčastnil na Ľudovítovom pohrebe. Jeho náhla smrť mu však nejde do hlavy a tak sa rozhodne zistiť, či ho niekto nezniesol zo sveta. Samuela Hronského si tvorcovia snímky vymysleli, aby prostredníctvom neho mohli divákom priniesť množstvo nečakaných informácií a vyvrátiť tri vžité novodobé mýty o Štúrovej láske k Adele Ostrolúckej, jeho homosexualite a o tom, že zomrel násilnou smrťou. Samotný Štúr pritom v snímke nevystupuje. Film je akýmsi rozprávaním o Štúrovi bez Štúra, ktoré divákovi umožňuje zachovať si odstup a pochopiť, ako ho vnímali jeho súčasníci - ako nekompromisného, nenahraditeľného a osamelého muža. Všetky hrané scény, štylizované ako rozhovory, vychádzajú výlučne z historických prameňov. 

Dokument autorskej trojice Marián Prevendarčík, Michal Baláž a Zuzana Šajgalíková vznikol v réžii Michala Baláža a koprodukčne sa na ňom podieľala RTVS v spolupráci s Crazy Company. O réžiu animácie sa postaral Noro Držiak a o jej postprodukciu spoločnosť Silencio FX.

Hrajú: Robo Roth, Táňa Pauhofová, Vladimír Zboroň, Vít Bednárik, Lukáš Dóza, Michal Režný, Erika Havasiová, Ondrej Hraška

https://youtu.be/2UW3L0a9Z4M

https://youtu.be/7sYXUxF1Ras

https://youtu.be/2mltzOJWT18

https://youtu.be/Pe5o1dUpe9I

Zdroj: ik, SITA, TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 16:28