StoryEditor

V Cannes rozdali ocenenia, Zlatú palmu získala dráma I, Daniel Blake

23.05.2016, 10:18
Predstavený bol i film, ktorý neuvidíte. Bude mať totiž premiéru až za 100 rokov.

Na 69. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Cannes rozdali včera večer ceny. Festival v Cannes je považovaný za najvýznamnejšie podujatie svojho druhu na svete. Zlatú palmu za najlepší fiml si odniesla sociálna dráma I, Daniel Blake (Ja, Daniel Blake) britského režiséra Kena Loacha. Loach v ňom predstavil príbeh tesára v strednom veku, ktorý po infarkte už nemôže pracovať, od úradov však nedostane žiadnu podporu, a tak zvádza boj s aparátom zdravotníckeho systému.

 

Ostrieľaný britský režisér Ken Loach (79) pri preberaní ceny za najlepší film kritizoval európsky finančný asketizmus a varoval, že môže urýchliť nárast ultrapravice.
Film nám môže prinášať svet imaginácie..., zatiaľ čo svet, v ktorom žijeme, sa nachádza v nebezpečnom bode,“ varoval na slávnostnom galavečere. „Sme v zovretí projektu šetrenia, poháňaného myšlienkami, ktoré nazývame neoliberalizmus, a to nás priviedlo blízko ku katastrofe a prinieslo utrpenie mnohým v Grécku..., v Portugalsku a v Španielsku..., a groteskné bohatstvo zopár ľuďom,“ citovala režiséra tlačová agentúra DPA.
Je tu nebezpečenstvo zúfalstva, ktorého môžu využiť ľudia z ultrapravice,“ pokračoval. „Niektorí z nás sú dosť starí a pamätajú si, aké to bolo. Preto musíme hovoriť, že je možné niečo iné, iný svet je možný a potrebný," zdôraznil.
Pre britského režiséra ide o druhú hlavnú trofej z Cannes: 79-ročný Loach ju získal už v roku 2006 za historickú dráhu Dvíha sa vietor. Celkovo jeho filmy figurovali v hlavnej súťaži v Cannes 13-krát. Pre Britániu ide o ôsmu Zlatú palmu v histórii festivalu.

 

Deväťčlenná porota Medzinárodného filmového festivalu v Cannes pod vedením režiséra filmov Šialený Max, Georga Millera, udelila tento rok aj druhú cenu - Grand Prix - kanadskému režisérovi Xavierovi Dolanovi za film It's Only the End of the World (Je to iba koniec sveta), ktorý je portrétom muža vracajúceho sa domov po 12 rokoch neprítomnosti, aby povedal svojej rodine, že je smrteľne chorý a zomiera.

Cenu poroty dostala britská režisérka Andrea Arnoldová za film American Honey, príbeh skupiny mladých predavačov na nekonečnom večierku plnom drog počas cesty cez Spojené štáty.

O cenu za najlepšiu réžiu sa podelili rumunský režisér Cristian Mungiu a francúzsky režisér Oliver Assayas. Mungiov film Bacalauréat (Maturita) rozpráva príbeh malomestského lekára, ktorý sa uchýli k nečestným metódam, aby zabezpečil, že jeho dcéra zloží maturitu po tom, ako bola napadnutá. Assayasov duchársky film The Personal Shopper sa odohráva v Paríži, hlavnú postavu v ňom stvárnila Američanka Kristen Stewartová.

Iránsky herec Shahab Hosseini získal cenu pre najlepšieho herca za svoju postavu manžela vo filme režiséra Asghara Farhadiho The Salesman o mladom páre, ktorý sa nasťahuje do nového bytu a musí čeliť dramatickej zmene vo svojom živote po tom, ako sa žena stane terčom útoku v incidente, týkajúcom se predchádzajúceho nájomníka.

Jaclyn Joseová získala cenu pre najlepšiu herečku za úlohu matky, ktorá vedie obchod v Manile a predáva tam bokom drogy vo filme filipínskeho režiséra Brilanteho Mendozu Ma'Rosa.

 

Jediný film z Cannes, ktorý uvidíte až o 100 rokov

Tak by sa podľa nezávislého filmového servera Indiewire dal charakterizovať film 100 Years - The Movie You Will Never See s Johnem Malkovichem, ktorého premiéra je plánovaná až na rok 2115.

"Chceli sme s Johnom vytvoriť nadčasový umelecký kus, ktorý si budú môsť ľudia užiť i za 100 rokov. Som na neho veľmi hrdý,aj keď ho uvidia len moje pravnúčata a dúfajme i môj klon," povedal o filme režisér Roberto Rodriguez.

Sci-fi snímka zobrazuje Zem tak, ako bude v predstavách tvorcov vyzerať za 100 rokov.

Počas filmovej prehliadky bol v špeciálnom trezore v hoteli Le Majestic Barrière vystavený len nosič s filmom. Sejf je naprogramovaný tak, aby sa automaticky otvoril až 18. novembra 2115. Skôr ho nebude možné žiadnym spôsobom otvoriť. Firma vydala aj 1000 kovových vstupeniek, ktoré umožnia potomkom ich majiteľov vstup na premiéru filmu v roku 2115.

 

 

Prehľad ocenení 69. ročníka MFF v Cannes:

Zlatá palma za najlepší film: Ken Loach - I, Daniel Blake (Ja, Daniel Blake), Británia
Grand Prix: Xavier Dolan - It's Only the End of the World (Je to iba koniec sveta), Kanada
Cena poroty: Andrea Arnoldová - American Honey, Veľká Británia
Najlepšia réžia (spoločne získali: Cristian Mungiu - Bacalauréat (Maturita), Rumunsko a Oliver Assayas - Personal Shopper, Francúzsko
Najlepší herec: Shahab Hosseini - The Salesman, Irán
Najlepšia herečka: Jaclyn Jose - Ma'Rosa, Filipíny
Najlepší scenár: Asghar Farhadi - The Salesman, Irán
Čestná Zlatá palma: Jean-Pierre Léaud
Zlatá kamera za najlepší filmový debut: Divines - Uda Benyamina, Francúzsko
Najlepší krátky film: Timecode - Juanjo Giménez, Španielsko

 

Zdroj: TASR, red.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 03:49