StoryEditor

V Maďarsku dala výpoveď celá redakcia portálu. Dôvod je politický

26.04.2016, 11:43
Dvanásť členov redakcie spravodajského servera Vs.hu dalo dnes výpoveď. Dôvodom sú dotácie od nadácií, ktoré riadia spolupracovníci premiéra Orbána.

Šéfredaktor a jedenásť redaktorov maďarského spravodajského servera Vs.hu dalo dnes výpoveď po tom, čo sa dozvedeli, že ich vydavateľstvo dostávalo peniaze od nadácií centrálnej banky, riadených blízkym spolupracovníkom premiéra Viktora Orbána. Maďarský premiér je pravidelne obviňovaný zo snáh ovládnuť médiá, napísala agentúra AFP.

 

"Zdá sa, že táto súkromná spoločnosť používala verejné prostriedky nepriehľadným spôsobom," vysvetlil na sociálnej sieti jeden z redaktorov Sándor Joób a prehlásil, že venuje humanitárnym organizáciám peniaze, ktoré si v portáli zarobil od marcového nástupu do práce.

 

Výpovede nasledovali po odhalení, že spoločnosť, ktorá portál vlastní, dostala vo všetkej diskrétnosti 500 miliónov forintov (1,6 milióna eur) od nadácií, ktoré patria centrálnej banke. Jej guvernér György Matolcsy je považovaný za Orbánovho človeka. Centrálna banka a maďarská vláda sa neúspešne snažili zabrániť zverejnenie zoznamu príjemcov dotácií.

 

V roku 2014 odstúpila redakcia spravodajského portálu Origo.hu, ktorá tak protestovala proti odvolaniu svojho šéfredaktora kvôli článku spochybňujúcemu iného Orbánova spolupracovníka. Orbán v roku 2011 presadil prijatie zákona, ktorý drasticky obmedzil slobodu pôsobenia médií. Štátne médiá vláda ovládla.

 

Zdroj: ČTK

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 07:04