StoryEditor

Vajda chce dať predaj Petit Pressu na súd

15.10.2014, 10:30
Prvá slovenská investičná skupina je pripravená zablokovať na súde predaj akcií Petit Pressu.

Spoluvlastníci mediálneho a vydavateľského domu Petit Press sa rozchádzajú v názore na to, či došlo k platnému uplatneniu si predkupného práva na polovicu akcií spoločnosti. Spor môže skončiť až na súde. Pripustila to Prvá slovenská investičná skupina (PSIS), ktorá má v Petit Presse 50-percentý podiel.

PSIS, za ktorou je podnikateľ Peter Vajda v tlačovom vyhlásení oznámila, že si dňa 7. októbra legitímne uplatnila predkupné právo na akcie spoločnosti. S tvrdením prišla potom, ako vlastník zvyšnej polovice akcií - nemecká spoločnosť Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft neakceptovala tento krok.

Nemci a tlačová agentúra SITA, ktorá prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Namav do Petitpressu vstupuje včera oznámili, že ich dohoda o predaji a kúpe podielu mediálnom a vydavateľskom dome nadobudla pre neplatnosť aktu účinnosť.

Predaj akcií musí najprv schváliť Protimonopolný úrad SR. PSIS však uviedla, že jej predstavenstvo upozornilo nemeckého partnera v Petit Presse, že ak prevedie akcie na spoločnosť Namav poruší uplatnené predkupné právo. "Spoločnosť PSIS bude nútená podniknúť všetky právne kroky, ktoré budú smerovať k náprave tohto stavu," uviedla vo vyhlásení.

"Prvá slovenská investičná skupina ako spoluzakladateľ denníka SME, ktorý vznikol v roku 1993 ako odpoveď na pokus vlády Vladimíra Mečiara ovládnuť denník Smena, cíti zodpovednosť za zdravý vývoj mediálneho prostredia a urobí všetko pre to, aby denník SME a ostatné noviny zostali rešpektovanými a nezávislými médiami a Petit Press jedným z najvýznamnejších slovenských vydavateľov tlačených periodík," doplnila PSIS.

Nemecký spoluvlastník Petit Pressu sa s agentúrou SITA a finančnou skupinou Penta, ktorá je v pozadí obchodu, dohodol už koncom augusta. Odvtedy plynula 30-dňová lehota, počas ktorej sa druhý akcionár mohol rozhodnúť, či ponuku dorovná. Táto lehota uplynula 9. októbra.

Nemecká mediálna skupina Rheinische Post Mediengruppe, ktorá je za spoločnosťou spoločnosť Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft a tlačová agentúra SITA včera zhodne konštatovali, že PSIS si neuplatnila svoje predkupné právo podľa stanov a predpísanej legislatívy. "Na základe toho sú SITA a Namav pripravené a rozhodnuté urobiť potrebné kroky na dokončenie kúpy 50-percentného podielu v Petit Presse,“ uviedol spolumajiteľ agentúra SITA Igor Grošaft.

Chronológia:

8. september: Denník Sme na predaj? Nemôžem potvrdiť, že kupcom bude Penta, hovorí vydavateľ

19. september: Penta sa údajne dohodla na cene za podiel v Petit Presse

23. september: Šéfredaktor Sme: Penta nás ešte nevlastní a ani nemusí

25. september: Analýza: Aké silné je vydavateľstvo Petit Press

2. októbra: Novinári Sme protestujú proti Pente a Haščákovi

8. októbra: O budúcnosti Sme a Petit Pressu sa rozhodne už čoskoro

8. októbra: Penta a SITA prehovorili o Sme: Zaručíme novinárom slobodu

10. októbra: Denník Sme sa búri. Ak ho kúpi Penta, väčšina redakcie dá výpoveď

13. október: .týždeň sa pridal na stranu Sme. Vychádza s »protestnou« titulkou

13. október: Haščák prehovoril. Reaguje na Sme, Gorilu aj Nicholsona

14. október: Potvrdené: Nemci predali Petit Press, celé vedenie Sme odchádza

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 10:26