StoryEditor

Za zvýšenie koncesií novú službu?

11.09.2012, 17:56

Podľa Miku zvýšenie poplatkov o cca 20 % umožní RTVS ponúknuť novú programovú službu. Marek Maďarič so zvyšovaním súhlasí.

Na dnešnom rokovaní mediálneho výboru parlamentu, ktorý vzal na vedomie Správu o činnosti RTVS a Rady RTVS za prvý polrok 2012, generálny riaditeľ RTVS Václav Mika ďalej uviedol, že by suma poplatku v prípade zvýšenia nemala prevýšiť šesť eur. „Máme z hľadiska financovania prepočítané asi dva-tri scenáre,“ dodal.

 

Citlivá téma

„Ak sa nepodarí presvedčiť na jednej strane politikov, ale najmä verejnosť, že to má zmysel, tak je chyba aj na našej strane,“ vyhlásil Mika. Pripomenul, že koncesionárske poplatky neboli valorizované už desaťročie, zato napríklad príjmy z reklamy klesli v dôsledku zákonných obmedzení v priebehu niekoľkých rokov na desatinu.
 

„Sme schopní pripraviť jasnú argumentáciu, prečo zvýšenie poplatkov niečo prinesie. Nakoniec, dovolím si povedať, že bude jasný rozdiel medzi fungovaním privátnych televízií a verejnoprávnej televízie. Nevysielame takmer žiadnu reklamu a program bude zásadne iný, to som ochotný zobrať ako osobný záväzok,“ zdôraznil Mika. Konkrétne zmeny očakáva čiastočne už v tomto, ale najmä v budúcom roku.

 

RTVS musí presvedčiť


Na margo Mikových úvah sa dnes vyjadril aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý vyhlásil, že: „Koncesionárske poplatky za RTVS sa budú musieť v budúcnosti zvýšiť.“ Ako ďalej doddal: „Či to má byť práve teraz, tým si nie som istý, aj preto som predložil zákon, ktorý len zachováva úhrady, a to v tej výške ako doteraz.“ Podľa neho verejnoprávna televízia by ešte mala prejsť "kus cesty", aby presvedčila občanov, že za väčší poplatok dostanú aj lepšiu protihodnotu.

Maďarič ďalej uviedol, že súčasná výška poplatkov, keď fyzické osoby platia menej ako päť eur, nezodpovedá súčasným ekonomickým potrebám verejnoprávnej inštitúcie.

 

Novela zákona o úhradách za služby poskytované verejnosti RTVS už je na programe septembrovej schôdze parlamentu. V súčasnosti však so zvýšením poplatku nepočíta. Vládni poslanci ale dodnes nevylúčili, že takýto návrh pri prerokovaní nepredložia.


 

Zdroj: TASR, mia

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
13. máj 2024 10:49