StoryEditor

Zbohom, stará zbytočná budova. RTVS vie, kedy sa nadobro odsťahuje

08.10.2014, 15:14
Roky sú kancelárie vo výškovej budove televízie v Mlynskej doline v Bratislave v prevádzke len po 11. poschodie, navyše je budova z hľadiska hygieny a požiarnej ochrany nevyhovujúca.

Administratíva Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) by mala opustiť výškovú budovu verejnoprávnej televízie v Mlynskej doline v Bratislave na prelome rokov. "Sťahovanie do neďalekej zrekonštruovanej budovy bývalého zdravotného strediska je za ideálnych podmienok naplánované na november tohto roka. Kompletné dokončenie odhadujeme na prelome rokov 2014 - 2015," uviedla pre agentúru SITA manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou RTVS.

Sťahovať sa budú prevažne servisné útvary a sekcie RTVS, vrátane sekcie generálneho riaditeľa RTVS. Podľa hovorkyne vzniknú v prestavanom bývalom zdravotnom stredisku miesta pre 200 pracovníkov z výškovej budovy. Prestavba sa začala v apríli 2013 a stála 2 294 948,80 eur bez DPH. Interiér sa zariadi po skončení verejného obstarávania, s poslednou dodávkou zariadenia v decembri. RTVS v ňom obstaráva podlahové krytiny, dvere a všetko potrebné zariadenie v celkovej výške 482 999 eur bez DPH, dodala.

Koncom augusta vedenie RTVS počítalo so sťahovaním na jeseň, termín sa ale posunul pre súťaž na vybavenie interiéru. Rozhodnutie odísť z výškovej budovy televízie nie je podľa RTVS “viazané vôľou, je to skôr nevyhnutnosť“. Požiarna ochrana výškovej budovy už nezodpovedá súčasnému štandardu a problémom je i nefunkčná a neobnoviteľná ventilácia ako aj všetky ostatné nevyhnutné systémy potrebné pre prevádzkovanie takéhoto typu budovy. Roky sú kancelárie vo výškovej budove v prevádzke len po 11. poschodie. Zvyšné priestory sú opustené siedmy rok a RTVS ich len udržiava. Budova má 28 poschodí a dostavali ju v decembri 1975. 

Do rekonštruovaného bývalého zdravotného strediska verejnoprávnej televízie pozval 29. mája médiá na stretnutie o riešení finančných problémov RTVS generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Priestory boli v tom čase už vybavené základnou infraštruktúrou, ako je elektrina, voda, či hygienické zariadenia a boli vymaľované. Chýbalo im však zariadenie. 

Výšková budova ostane po vysťahovaní prázdna. Podľa generálneho riaditeľ RTVS Václava Miku nepočítajú s jej predajom, inštitúciu čakajú náklady spojené s udržiavaním budovy, ktoré sú ale oproti súčasným minimálne. Budovu RTVS prevádzkuje na základe predĺžených povolení v oblasti hygieny, požiarnej a pracovnej bezpečnosti. Výšková budova nie je srdcom televízie, tvrdí Mika a argumentuje, že sa v nej nevyrába program, obsah vysielania, nie sú tu výrobné ani kreatívne zariadenia. To, ako povedal šéf RTVS pre SITA znamená, že opustením tejto budovy sa nič nemení pre tvorbu televízie, pretože ani jedno euro do investičných projektov nepadlo do výškovej budovy. Všetky boli nasmerované do štúdií, spravodajského i štúdií MD1, MD2, do celého digitálneho komplexu. Keďže RTVS je povinná starať sa o svoj majetok, bude výškovú budovu udržiavať a bude hľadať cestu, ako ju zhodnotiť. Najprv ju RTVS ponúkne štátu. "Investične má budova jeden veľký problém a ten problém je, že okrem nejakej hodnoty v pozemku a budove má na sebe záväzok nebezpečného odpadu, ktorý tu je a likvidácia je veľmi nákladná. Takže ak si niekto predstavuje, že toto bude nejaký veľký deal pre developerov, tak dnes už viem, že pravdepodobne nie," konštatoval Mika. Preto RTVS neplánuje z predaja budovy zisk.

Zdroj: SITA

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 11:35