StoryEditor

Zomrel dobrácky hromotĺk, ktorý si podmanil divákov

28.06.2016, 17:18
Televízia PLUS mení večerný program. Na počesť talianskeho herca pripravila filmový "Večer s Budom Spencerom".

Televízia PLUS upravila na počesť úmrtia talianskeho herca Buda Spencera svoj program a na stredu večer pripravila filmový "Večer s Budom Spencerom".

Odvysiela dva filmy – dobrodružnú Pomstu Čierneho korzára a akčnú kriminálku Detektív Extralarge: Pohyblivý terč.

Počas leta odvysiela PLUSka ďalšie filmy s Budom Spencerom, ako Párna a nepárna, Hrochy v Afrike, Kto nájde priateľa, nájde poklad, Choď na to, a ďalšie.
Multitalentovaný umelec
Bud Spencer, vlastným menom Carlo Pedersoli, sa narodil v roku 1929 v Neapole. Už jeho príchod na svet bol veľkolepý – vážil 6 kíl a meral 58 centimetrov. V mladosti bol aktívny plavec, stal sa viacnásobným talianskym šampiónom v plávaní vo voľnom spôsobe a prsiach. Počas rokov 1949 – 1957 získal jedenásť zlatých, päť strieborných a dve bronzové medaily.

 Bol dokonca prvým talianskym plavcom, ktorý pokoril hranicu 1 minúty vo voľnom štýle na 100 metrov. Venoval sa aj vodnému pólu, bol členom neúspešného mužstva, ktoré sa neprebojovalo do finále Olympijských hier v roku 1952 v Helsinkách. Pokúšal šťastie aj ako hudobný skladateľ, vedel hrať na klavíri, gitare i na saxafóne.  Medzi jeho záľuby patrilo aj lietanie, vlastnil pilotný preukaz na lietadlá a vrtuľníky. 

Pseudonym podľa piva
V roku 1967 ho oslovil režisér Giuseppe Colizzi s ponukou úlohy dobráckeho hromotĺka do westernu Boh odpúšťa, ja nie!. Kvôli role si zvolil pseudonym, priezvisko podľa amerického herca Spencera Traceyho a krstné meno Bud podľa obľúbenej značky piva (Budweiser).

Zahral si v mnohých filmoch, najviac ho však preslávili tie, v ktorých hral vo dvojici s Terencom Hillom. Stretli sa v roku 1967 stali sa na dlhé roky nerozlučnou filmovou dvojicou.

Bud Spencer zomrel vo veku 87 rokov v pondelok 27. júna v Ríme.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 14:32