StoryEditor

Zvrátený život, zvrhlosť, gayovia: Čo odznelo v kázni, ktorú odmietla RTVS vysielať

27.01.2015, 10:37
Sporná kázeň sa dostala na verejnosť. Kňaz v nej nabádal ľudí, aby sa zúčastnili na referende a "postavili sa za čistotu a morálku".

RTVS mala 18. januára v Rádiu Regina odvysielať gréckokatolícku omšu, ale odmietla to. Dnes vysvitlo, čo v kázni odznelo.

Web Aktuality.sk získal a zverejnil celý prepis spornej kázne. Odznelo v nej aj toto:

Na margo istej Rusky Iriny Berksetovej, ktorá sa vydala do Nórska: "Presťahovali sa tam a myslela si, že všade na Západe je lepšie ako v Rusku. Za to, lebo tam žila. Ale keď tam stratila syna a s druhým synom utekala cez Poľsko sama nazad, už mala iný názor. Proti zvrátenému životu nemáte šancu. Deti sú tam tovar, skutočná biologická mama je v Európe nič, práva majú gayovia, homosexuáli, aj pedofili, ale nie otec a mama. Keď zaspíme a budeme sa len nečinne prizerať na túto amorálnosť a zvrhlosť, určite prehráme."

Čo kričia slovanské rodiny: "Zobuďte sa, zastavte mor tretieho tisícročia. Postavte železnú oponu takej tolerancii a prekrúcaniu. Vytlačte totu špinu za hranice štátu. Nebuďme hlúpi a poučme sa. Tak je to vo svete. A u nás?"

O údajných praktikách v škole (dotknutá škola to poprela): "Počuli ste už, čo urobilo naše zdravotníctvo na základnej škole v Košiciach? Kurz o pohlavných chorobách, kde deviataci mali vo dvojiciach ukázať sexuálne polohy medzi mužom a ženou, mužom a mužom i ženou a ženou. Navádzali na nemorálny život. A to bez súhlasu rodičov, ktorí boli pohoršení a písali otvorené listy do školy. Toto nám nepriniesli Cyril a Metod, ale EÚ."

Výzva na účasť v referende: "Aj my máme šancu. 7. februára bude referendum o rodine. Využime ju všetci, postavme sa za rodinu muža a ženy, postavme sa za čistotu a morálku. Nečakajme, kým bude neskoro. Poznáte to, nepotopiteľný Titanic stavali odborníci a išiel na dno Atlantiku. Noemovu archu staval amatér a zachránila život na celej Zemi. Je to na nás, médiá sú ticho, prečo asi?"

 

RTVS to odmietla odvysielať a ponúkla duchovnému možnosť vystrihnutia časti kázne, ktorá bola v rozpore s pravidlami vysielania RTVS pred referendom. Podľa hovorkyne totiž hraničila s nenávistným vyjadrením a porušovaním slovenskej a medzinárodnej legislatívy. Inkriminovaná časť homílie bola podľa RTVS v príkrom rozpore so zákonom o RTVS.

Gréckokatolícke arcibiskupstvo v piatok uviedlo, že pre neodvysielanie pravidelnej liturgie s homíliou v rusínskom jazyku v národnostnom vysielaní Rádia Regina uvažuje o právnych krokoch proti RTVS. Dôvodom neodvysielania liturgie bolo podľa prešovského arcibiskupa a metropolitu Jána Babjaka to, že kňaz Rastislav Baka z Farnosti Povýšenia sv. Kríža Prešov – Sekčov nabádal v homílii ľudí k účasti na referende o rodine.

RTVS odmietla obvinenia z cenzúry, ako aj akúkoľvek formu nátlaku. Slobodu slova si vraj váži, no v predmetnej veci podľa hovorkyne postupovala podľa zákona. Aby malo vysielanie v rusínskom jazyku rovnaký priestor, ako sa plánovalo, zaradí gréckokatolícku liturgiu v rusínskom jazyku v inom čase.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: red, TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:50