StoryEditor

Slovenská pošta pripravila zaujímavú výstavu nielen pre deti s názvom „Kto sa hrá, nehnevá“

04.05.2015, 11:08

Súčasťou vernisáže bude aj inaugurácia poštovej známky EUROPA 2015: Staré hračky.

Slovenská pošta, a. s., pripravila v spolupráci so Slovenským národným múzeom a občianskym združením Vedecká hračka unikátnu výstavu pod názvom „Kto sa hrá, nehnevá“. Výstava bude verejnosti a priaznivcom prístupná od 5. mája 2015 do 31. augusta 2015 v priestoroch Poštového múzea na Partizánskej ceste 9 v Banskej Bystrici (budova Slovenskej pošty, a. s.), v pracovných dňoch od  8.00 hod do 16.00 hod.

Výstava bola realizovaná pri príležitosti vydania poštovej známky EUROPA 2015: Staré hračky, ktorá je koordinovaná asociáciou európskych poštových operátorov POSTeurop. 

Pre všetkých, ktorým učaroval svet hračiek, sú pripravené výtvarné návrhy poštových známok spolu so známkami z celého sveta s témou detských hračiek.

Okrem hračiek, ktoré sú motívom poštovej známky, budú predstavené jedinečné historické hračky z 19. až  20. storočia, ktoré pochádzajú zo zbierkového fondu Slovenského národného múzea - Múzea bábkarských kultúr a hračiek na Hrade Modrý Kameň.

V rámci interaktívnej časti si budú môcť najmenší návštevníci výstavy vyskúšať originálne a nevšedné hračky poskytnuté  občianskym združením Vedecká hračka, ktoré umožňujú pochopiť prírodné a fyzikálne zákonitosti, javy, tajomstvá vedy a techniky.

Okrem toho si deti budú môcť zahrať filatelistické pexeso, pospájať puzzle do motívu známky alebo sa dať na pamiatku vyfotiť na fotopaneli s reprodukciou poštovej známky Bienále ilustrácií Bratislava 2013, na ktorej je prezentovaná ocenená ilustrácia z rozprávky R. Slobodu „Ako som sa stal mudrcom“.

Uvedená výstava má aj charitatívny rozmerKaždé dieťa si zaslúži hračku. Návštevníci môžu uhradiť vstupné za výstavu formou odovzdania ľubovoľnej nepoškodenej hračky do vyhradeného priestoru. Vyzbierané hračky na záver výstavy odovzdáme krízovému stredisku pre deti a osamelých rodičov − Domu sv. Alžbety v Banskej Bystrici.

Originálna poštová známka

Slovenská pošta, a. s., vydá 5. mája 2015 aj poštovú známku EUROPA 2015: Staré hračky“, s nominálnou hodnotou 0,90 €.  

 

Na známke ktorú vytlačila  technikou ofsetu Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s., je zobrazená tradičná kyjatická hračka − drevený koník zo zbierok Slovenského národného múzea.

Súčasne s poštovou známkou vyjde obálka prvého dňa (FDC) s pečiatkou FDC a domicilom mesta Bratislava. Motívom prítlače FDC obálky je ďalšia tradičná kyjatická detská hračka – kohútik na kolieskach z toho istého múzea. Motív FDC pečiatky tvorí ľudový ornament prevzatý z dekóru kyjatických hračiek.

Autorom výtvarných návrhov poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je Mgr. art. Marianna Žálec Varcholová.

Inaugurácia poštovej známky „EUROPA 2015: Staré hračky“ a otvorenie výstavy „Kto sa hrá, nehnevá“ sa uskutoční 5. mája 2015 o 15:00 hod. v priestoroch Slovenskej pošty na Partizánskej ceste 9 v Banskej Bystrici.

Koník − stolček nazývaný aj koník − bežka patril v minulosti medzi obľúbené drevené ľudové hračky. Bol vylepšeným druhom hojdacieho koníka, ktorý  dieťaťu sediacemu na ňom odrážaním a posúvaním pomocou nôh umožnil presun v danom priestore. Konštrukčný základ hračky tvorí doskovitý stolček. Jeho nohy sú spevnené latkovým spojom. V spodnej časti nôh  vo výrezoch na stranách sú vsunuté kolieska s oskami. Po oboch stranách doskovitej vsadenej konskej hlavy s hrivou vyčnieva rukoväť. Telo štylizovaného koníka dotvára doskovitý chvost vejárovitého tvaru umiestnený v zadnej časti  stolčeka pod sedacou doskou. Jedinečnosť  koníka – stolčeka ako každej kyjatickej hračky spočíva v ornamentálnej výzdobe.  Na viacfarebnom podklade sú vyryté a vykružované tradičné dekoratívne prvky vo forme čiar, závitov a oblúkovitých línií. Výroba kyjatických drevených hračiek vychádza z domáckej výroby ľudového nábytku známej a rozšírenej už na začiatku 19. storočia. Výrobcovia tektonických hračiek na výrobu používali výlučne bukové drevo, ktoré so svojou štruktúrou najviac vyhovovalo pri zdobení hotových výrobkov. K oživeniu ľudovej remeselnej výroby v Kyjaticiach došlo založením strediska výroby drevených hračiek  v 20. rokoch minulého storočia. Hromadná výroba prosperovala do roku 1946, postupne upadala a na prelome 60. a 70. rokov zanikla. 

Zdroj: Slovenská pošta

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 21:45