StoryEditor

Adela Banášová v novej kampani: Nauč sa posunok, aby sme si rozumeli

26.09.2014, 08:55
To je výzva 21 osobností, ktoré v novej kampani poukazujú na dôležitosť a zaujímavosť komunikácie v posunkovom jazyku.

Vyjadriť posunkom emóciu či vlastnosť nie je vôbec také ťažké, ako sa to na prvý pohľad môže zdať. Aj na to upozorňuje 21 osobností verejného, spoločenského a kultúrneho života pri príležitosti začínajúceho sa týždňa Nepočujúcich. Výzvou „Nauč sa posunok, aby sme si rozumeli“ chcú Adela Banášová, Roman Pomajbo, Juraj Kemka, Jana Žitňanská, Iveta Radičová a ďalší ukázať, že posunkový jazyk je zaujímavý, a hoci Nepočujúci rozprávajú rukami a počúvajú očami, sú plnohodnotnou súčasťou našej spoločnosti. Kampaň vo forme putovnej výstavy fotografií pripravilo občianske združenie EFFETA – Stredisko sv. Františka Saleského v spolupráci s Nadačným fondom Telekom.

Osobnosti pod taktovkou  profesionálov, tlmočníkov posunkového jazyka a samotných Nepočujúcich nafotili vybrané posunky. Výstava fotografií posunkov chce vyzvať ľudí, aby vstúpili do sveta Nepočujúcich, v ktorom dokážu slová vytvarovať vo vzduchu vlastnými rukami a svojou mimikou vyjadriť intenzitu svojej výpovede. „Nepočujúci sú neoddeliteľnou súčasťou našej spoločnosti. Majú rovnaké sny a túžby - chcú žiť plnohodnotný život. Dlhodobo pracujeme na tom, aby ich to, že nepočujú, neoddeľovalo od zvyšku sveta. Prostredníctvom programov ako Mobilný pedagóg, Nepočujúci podnikatelia či cez našich posunkujúcich predajcov a paušálu pre Nepočujúcich sa snažíme potláčať medzi ľuďmi vžité stereotypy a uľahčiť im život,“ hovorí Tatiana Švrčková z Nadačného fondu Telekom.

„Keď sa pýtame počujúcich, ako vnímajú jazyk Nepočujúcich, často dostávame odpoveď, že je zaujímavý, zvláštny a tajomný. Ale občas dostaneme aj odpoveď, že je smiešny, kvôli grimasám, ktoré ho sprevádzajú. A to nás trápi. Posunkový jazyk je rovnocenný jazyku počujúcich. Dokážeme ním vyjadriť všetko, každé slovo, každý pocit či myšlienku. Má svoje vlastné pravidlá, je jedinečný a krásny. A takto by sme ho radi priblížili aj širokej verejnosti,“ zdôvodňuje vznik iniciatívy Anna Šmehilová zo združenia EFFETA.

Výstava fotografií začína v Galérii Mlyny v Nitre. Odtiaľ poputuje do Auparku v Košiciach, kde 28. 9. od 14.00 hod sa koná oslava Medzinárodného dňa Nepočujúcich. Počas roka bude môcť osobnosti v posunkoch verejnosť vidieť aj v ďalších krajských mestách Slovenska.

 

Zdroj: rm

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 09:32