StoryEditor

Nie je medzi nami, no dostal ocenenie. Prinášame nezverejnené časti rozhovoru

13.06.2016, 12:19
Ivan Kasaj - uznávaný ilustrátor dostal cenu Art Prix in memoriam. Publikujeme časti rozhovoru, ktoré nikdy nevyšli von. Hovorí o Zlatom klinci.

Ivan Kasaj bol jeden z najtalentovanejších slovenských ilustrátorov. Bohužiaľ nás minulý rok opustil. Slovenská reklama si ho však bude pamätať. Za jeho výnimočný prínos dostal v piatok večer špeciálne ocenenie od poroty Zlatého klinca - Art Prix in memoriam. Jeho inšpirácie nám budú chýbať - odznelo v piatok na pódiu. 

Stratégie s Ivanom spravili posledný oficiálny rozhovor, celý si ho môžete prečítať tu. Pri príležitosti, kedy mu bola udelená špeciálna cena, publikujeme časti rozhovoru, ktoré doteraz nikde neodzneli. Sú v pôvodnej forme s minimálnymi zásahmi so súhlasom Ivanovej manželky.

 

 

S: Asi viem, čo mi odpoviete, ale určite sa to spýtam. Aká by musela prísť ponuka od reklamnej agentúry, aby ste sa do tohto kolobehu vrátili? Opäť veľké kampane, opäť pódium v Istropolise, opäť klince...

To sú také veľmi nelákavé veci.

 

S: Ok, takže klince by vám nemohli nasľubovať.

Musela by prísť asi veľmi zaujímavá výzva a nemohlo by to byť len o mne. Viem si predstaviť, čo ja viem, že by prišla sieť, ktorá na Slovensku ešte nie je, a chcela by spolupracovať. Ale že by prišiel niekto z Istropolitany alebo od Vaculíka a povedal „poď k nám robiť“, tak to asi nie. Aj keď na druhú stranu, každý človek sa dá kúpiť, ale to by musel mať asi veľmi veľa peňazí.  

 

S: Toľko nemá ani Vaculík?

Neviem, či by to za to stálo. Pre jednu aj pre druhú stranu. Ja som spokojný s tým, čo robím, a neviem, či by som bol schopný ponúknuť veľkej agentúre niečo, čo nedostane lepšie od človeka, ktorého má vychovaného u seba. Napriek tomu s veľkými agentúrami spolupracujeme stále, robíme svoje dodávky pre agentúry, robili sme pre Burnett, pre Core4, pre Digitask, takisto pre Saatchi. Čiže občas, keď potrebujú taký z tých „drbnutejších“ nápadov, tak vedia, že toto je to správne miesto, kam sa obrátiť.

 

S: Máte aj nejakú dogmu, ktorej veríte?

To je veľmi zložité vydestilovať do nejakej jednej vety. Asi najjednoduchšie by bolo prečítať si Antona Shandora LaVeya a tam je všetko povedané tak, ako to vidím a cítim aj ja. Neviem, či ste sa s tým menom niekedy stretli. Volá sa to Satanská biblia. No, ten názov je veľmi mätúci. Je to o tom, že vlastne je to opozitum k akémukoľvek náboženstvu a že človek by mal veriť samému sebe a svojím schopnostiam.

Pozrite si ukážky prác Ivana Kasaj z pánskej módy:

Zdroj: eb.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 12:35