StoryEditor

Start up chce zmeniť svet firiem. Vyskúšali sme ho prví

22.07.2014, 13:03
ChatGrape je nový spôsob firemnej komunikácie. Ide o start up, ktorý bol medzi viťazmi PragueCrunch.

ChatGrape je nový spôsob firemnej komunikácie. Vyskúšali sme ho ako prví.

ChatGrape sa na prvý pohľad nelíši od ostatných firemných chatov, no prináša funkcie, ktoré zatiaľ neponúka žiadny z nich. Prepojený je totiž s externými platformami ako Google Drive, Dropbox či Github alebo Outlook.

Znamená to, že ak chcete do chatu pripojiť súbor, ktorý máte uložený na svojom disku v počítači či v niektorých cloudoch (ako Dropbox), stačí v priamo v chate pridať #názov súboru (napríklad: # wearable technology 2). Ide o funkciu, v rámci ktorej môžete označiť a pripojiť súbor, ktorý máte uložený hoci i v cloude. Zatiaľ je dostupná iba pre Github, v pláne sú aj ďalšie cloudy.
To všetko bez toho, aby ste museli prostredie ChatGrape opustiť.

 

Ale späť na začiatok. Ako si vôbec vytvoríte chat s kolegami?

Vytvorte organizáciu - firma si jednoducho vytvorí organizáciu (organization) a v nej jednotlivé miestnosti (rooms), ktoré fungujú niečo ako oddelenia vo firme. Nazvať ich môžete akokoľvek, my sme zvolili creative department, sales department, marketing department a editors.

Prizvite ľudí - v každej miestnosti komunikujú ľudia, ktorí do nej patria a ktorí boli do nej pozvaní. Ak chcete prizvať niekoho z inej miestnosti, stačí ho označiť @meno.

Súkromné rozhovory - v rámci organizácie máte na výber i súkromné rozhovory, ktoré nevidí nik iný, iba vy a váš kolega. Komunikovať tak môžete v rámci jedného oddelenia skupinovo, ale tiež aj súkromne.

Čím sa ChatGrape líši od konkurencie

Za najbližšiu konkurenciu nového firemného chatu môžeme považovať Campfire, Convo, Slack a HipChat. Okrem už spomínanej výhody (možnosť pridávať súbory a to i z cloudu), môžete využiť i Speech Act Detection – funkcia, ktorá je schopná rozpoznávať slová vo vašej konverzácii a následne podľa toho v kontexte i konať. Napríklad, ak kolegovi napíšete: „Zajtra by sme si mohli dať stretnutie.“, systém rozpozná slová „zajtra“ a „stretnutie“ a podľa toho vytvorí pripomienku v kalendári. „Naším hlavným cieľom je urýchliť komunikáciu vo firmách a zefektívniť prácu v ktorejkoľvek oblasti biznisu," hovorí COO, Leo Fasbender.

ChatGrape hoci zatiaľ iba v beta verzii vyzerá sľubne. Vidno, že vývojári sú si vedomí konkurencie, aj preto stavili na unikátne funkcie. Otázne ostáva, ako zaujímavé budú pre firmy a ich užívateľov, keďže pricing je podobný konkurencii.
Čo na to Stratégie

 

Zatiaľ chcú vývojári novinku uviesť pre menšie firmy, ktoré zamestnávajú 15 – 20 ľudí, neskôr plánujú rozšíriť sa i pre väčšie. Start up zatiaľ funguje ako open source, stačí nechať feedback.

 

Projekt bol jeden z víťazov Prague Crunch. Ten dáva možnosť jednotlivým start upom prezentovať svoje nápady. Víťazi cestujú do San Francisca, kde sa budú uchádzať o priazeň najväčších investorov.

Už od svojho vzniku má o ChatGrape záujem vyše 100 užívateľov. Projekt síce vyhral PragueCrunch, no pri vyhlasovaní si organizátori neodpustili poznámku, že by mal zmeniť svoj názov. Čo si myslíte vy?

Zdroj: Erika Brindzová

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:28