StoryEditor

Je rozhodnuté. Poznáme najkrajšiu známku za rok 2013

23.09.2014, 10:25

Do Ankety o najkrajšiu poštovú známku za rok 2013, ktorú vyhlásila Slovenská pošta, a. s.,    v spolupráci so Zväzom slovenských filatelistov, sa zapojilo 1061 účastníkov.

Na základe ich hlasovania sa na 1. mieste umiestnila poštová známka 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. 2. miesto obsadila známka Krásy našej vlasti: Tatranské motívy  – Malá studená dolina a na 3. mieste skončila známka Spoločné vydanie s Kóreou: Umelecký súbor Lúčnica.

Poštová známka „1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu“ bola vydaná v roku 2013 ako spoločné vydanie s Bulharskom, Českou republikou a Vatikánom na základe iniciatívy Slovenskej pošty, a.s., ktorá ostatným krajinám poskytla výtvarný návrh známky. Ten vytvoril akademický maliar prof. Dušan Kállay. Zámerom tejto emisie nebolo len pripomenúť si okrúhle výročie príchodu byzantských vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy v rámci Roka sv. Cyrila a Metoda 2013, ale prezentovať aj slovenskej a svetovej verejnosti málo známe najstaršie zobrazenia oboch spolupatrónov Európy.

Známku vytlačila technikou ocelotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s. Obrazový motív známky predstavuje freska „Osobný súd sv. Cyrila“ z baziliky San Clemente v Ríme. Autorom rytiny je Miloš Ondráček.

Známka „Krásy našej vlasti: Tatranské motívy – Malá Studená dolina“ bola vydaná 20. septembra 2013. Vytlačila ju technikou rotačnej oceľotlače v kombinácii s hĺbkotlačou Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s., a je na nej zobrazená Malá studená dolina, ktorá patrí k najnavštevovanejším lokalitám Vysokých Tatier. Autorom výtvarného návrhu známky je Doc. Martin Činovský, akad. mal.

Poštová známka „Spoločné vydanie s Kóreou: Umelecký súbor Lúčnica“ bola vydaná 31. 5. 2013. Známku vytlačila technikou oceľotlače v kombinácii s ofsetom Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s. Motívom známky je tancujúca dvojica mladého slovenského páru – dievčaťa a chlapca, odetá do slávnostného kroja z oblasti stredoslovenského Podpoľania. Ide o ručne vyšívaný kroj, zhotovený špeciálnou technikou, tzv. „krivou ihlou“. Kroje pochádzajú z tanca nazvaného „Započinka“. Autorkou poštovej známky je akad. mal. Kamila Štanclová.

Do ankety sa mohol zapojiť každý, kto odpovedal na otázku: “Ktorú slovenskú poštovú známku vydanú v roku 2013 považujete za najkrajšiu?”

Slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety sa uskutočnilo 20. septembra 2014 pri príležitosti Dní filatelie Slovenska v Tatranskej galérii na Hviezdoslavovej ulici v Poprade.

Výherca žrebovania získava od Slovenskej pošty 4-dňový pobyt s plnou penziou pre dve osoby v horskom hoteli v Belušských Slatinách.

Slovenská pošta spolu so Zväzom slovenských filatelistov zároveň venujú každému účastníkovi ankety, ktorý poslal svoj hlas, poštový lístok s prítlačou najkrajšej známky roku 2013.

Z histórie ankety:

Najkrajšou známkou za rok 2012 sa stala poštová známka z emisie Umenie: Carpoforo Tencalla: Sala Terrena na hrade Červený Kameň, ktorá bola vytlačená technikou rotačnej oceľotlače v kombinácii s ofsetom. V ankete o najkrajšiu známku 2011 zvíťazila poštová známka z emisie Umenie: Tabuľová maľba Metercie z Rožňavy, pri ktorej bola tiež použitá rotačná oceľotlač v kombinácii s ofsetom. Titul najkrajšia poštová známka za rok 2010 si odniesla emisia Umenie: Gotická madona z Ľubice, vytlačená technikou oceľotlače z plochých platní. Autorom rytín všetkých troch uvedených známok je František Horniak.

1. miesto

2. miesto

3. miesto

Zdroj: Slovenská pošta

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 13:22