StoryEditor

Nová forma podpory umelcov

24.07.2014, 09:39

Nadácia NOVUM podporuje nové slovenské umenie

Na Slovensku štartuje svoju činnosť nadácia, ktorá podporí tvorbu talentovaných domácich vizuálnych umelcov. V týchto dňoch Nadácia NOVUM vyhlasuje jedinečný štipendijný program určený pre slovenských výtvarníkov.

„Tento ambiciózny program podpory nechce iniciovať lacné objavovanie nových smerov, štýlov, druhov a foriem umenia, ale objavovať a finančne podporovať také umelecké iniciatívy na Slovensku, ktoré sú schopné presadiť sa svojou pôvodnosťou a neopakovateľnosťou na medzinárodnej scéne,“ povedalaMária Drahošová, predsedníčka správnej rady Nadácie NOVUM.

Preto je aj hlavným zmyslom podpory slovenských umelcov ich presadenie sa v súčasnom svete umenia. Oproti iným už existujúcim formám podpôr a cien spojených s odmeňovaním sa výnimočný program Nadácie NOVUM líši v niekoľkých smeroch:

1.      je otvorený nielen pre voľné umenie, ale aj pre dizajn a architektúru

2.     nie je vekovo obmedzený. Jedinou podmienkou je, že uchádzač mal najmenej tri samostatné výstavy v renomovaných galériách alebo kultúrnych inštitúciách doma alebo v zahraničí. 

3.     forma posudzovania žiadostí bude trojkolová a budú sa na nej okrem správnej rady podieľať aj oslovení domáci a zahraniční experti

Vybraní uchádzači budú v prvom ročníku podporení sumou od 5000 do 15 000 eur, ktorú môžu použiť podľa svojich požiadaviek. Ráta sa aj s možnosťou opätovnej podpory tých istých tvorcov, pokiaľ preukážu plnenie predchádzajúcich cieľov programu. Ďalšie informácie a prihláška sú k dispozícii na webovej stránke Nadácie NOVUM www.nadacianovum.sk. Prihlášku je potrebné odoslať najneskôr do 21. septembra 2014.

Zdroj: Kharisma

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 15:07