StoryEditor

Reklamy na YouTube sú pri budovaní brandu čoraz viac populárnejšie

30.03.2015, 12:59

Marketéri na Slovensku si stále častejšie uvedomujú, že videocontent je budúcnosť marketingu.

YouTube patrí k najobľúbenejším video platformám v našich končinách. Mesačne počas minulého roka zasiahol až 70% Európanov. Na Slovensku je najväčšou a najobľúbenejšou stránkou, ponúkajúcou video content. Do mesiaca zvládneme vzhliadnuť až 378 milióna videí.

 

 

Mesačne je aktívnych na Youtube až 74% Slovákov vo veku 15 - 54 rokov. Najtypickejším používateľom YouTube je však mladý, dynamický človek. Až 94% mladých ľudí vo veku 15-24 rokov mesašne zasahuje Youtube reklama, čo je viac ako 700.000 ľudí.

 

Peter Nádvorník, z írskej pobočky Google, potvrdzuje, že dnešné správanie používateľov internetu je rapídne odlišné než pred desiatimi rokmi. Prezentoval to aj vo svojej štúdií „Building brands with Google.“ Podstatou je to, že ľudia tráviaci čas na internete majú väčší prístup k informáciám, než kedykoľvek predtým. Netrávia celý deň na jednej stránke, ale plynule prechádzajú zariadením. Česi napríklad trávia pozeraním TV 16 hodín týždenne a 15,3 hodín surfovaním.

 

YouTube ponúka vizibilné možnosti reklamy. Pri mladších cieľových skupinách sa vyrovnáva zásahu televíznej reklamy. Vďaka dobrému pomeru ceny a výkonu je často využívaným kanálom online marketérov ako aj reklamných a digitálnych agentúr.

 

"YouTube reklamu odporúčame ako silný a efektívny nastroj na budovanie značky, a preto ho využíva viac ako polovica našich klientov. Je pre nás dôležité, že online video reklama vykazuje vyššiu mieru AdRecall, čiže lepšej zapamätateľnosti danej kreatívy, oproti TV reklame, ako u preskočených, tak aj dokončených videí. Dobre výsledky tohto formátu sme potvrdili aj pri úspešnej zimnej kampani pre spoločnosť Lenovo Slovakia,“ tvrdí Jakub Čech, riaditeľ reklamnej agentúry daren&curtis, ktorá sa špecializuje na tvorbu a efektívnu komunikáciu brandu. „Za veľmi efektívne považujeme prepojenie videí a remarketingu, vtedy vieme za výhodné peniaze dostať skutočne dobrý výsledok.“

daren&curtis reklamy na youtube využívajú dlhodobo aj pri budovaní vlastného imageu firmy. Video 5 sekúnd ticha, im priniesla želaný výsledok. „Vizibilita nášho brandu sa v danom období rapídne zvýšila. Registrovali sme to nielen na základe reakcií na internete, ale aj na „príleve“ nových klientov,“ dodáva Čech.

 

Vyhrať sa s možnosťami YouTube bolo v tomto prípade veľmi jasné. Základom je dobrý nápad a šikovná kreatíva, ktorá nemusí zákonite stáť tisícky eur.

„Video reklama na YouTube je taktiež aj výzva pre našich kreatívcov, pretože v agentúre sa pre našich klientov snažíme robiť čo najefektívnejšie riešenia. Keďže štatisticky nám vyšlo, že väčšina ľudí videoreklamu jednoducho po prvých 5 sekundách preskočí, snažíme sa celú message odkomunikovať v prvých sekundách videa. Pri viacerých klientoch sme vďaka takto ušitej kreatíve a perfektne zvládnutému targetingu dosiahli neuveriteľne presvedčivé výsledky jednotlivých kampaní,“ tvrdí Jakub Mazán, creative director spoločnosti daren&curtis.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 18:11