StoryEditor

Šelmy z bratislavskej ZOO si zarábajú samé na seba - ako módne návrhárky

23.01.2015, 10:57

Ak ste si doteraz mysleli, že zvieratá v zoologických záhradách dokážu len jesť, spať a predvádzať sa pred zvedavými návštevníkmi, možno budete prekvapení. Šelmy z bratislavskej ZOO ukázali, že cudzie im nie sú ani ďalšie činnosti, z ktorých môžu mať dokonca prospech aj ony. Ako je to možné?

Agentúra manifest 360 a bratislavská ZOO prišla koncom minulého roka s nápadom, ako pomôcť vybraným zvieratám v zoologickej záhrade. Inšpirovali sa pri tom projektom čínskej dobročinnej organizácie Mineko Club. Ideou ich spoločného projektu bolo vyrobiť netradičné oblečenie, ktoré by spoluvytvárali samotné šelmy. Do výbehu, v ktorom sa nachádzajú tigre, levy, leopard, jaguár a medveď dali na jeseň kusy jeansoviny, s ktorými sa zvieratá začali hrať a trhať ich. Leopardica Nimali, samica jaguára Laima, tigrica Shilang, levica Jawa, ale aj medveď Félix si z nich počas nasledujúceho mesiaca urobili svoje obľúbené hračky a jeansovinu trhali, čím na nich vytvárali diery, škrabance a unikátne značky.

Po niekoľkých dňoch ich z výbehov vybrali, vyčistili a odovzdali do rúk  mladej módnej návrhárke Lucii Spišákovej, známej najmä zásluhou značky SEWOLOGYLAB. Tá z nich bez nároku na honorár počas decembra a januára vytvorila 8 kusov originálnych jeansov. Ide o pánske i dámske kusy v rôznych veľkostiach, no platí, že každý kus je originál, pričom ich noví majitelia nájdu na zadnej strane špeciálnu etiketu so zvieraťom, ktorý jeansovinu trhal. Výťažok z predaja týchto kúskov, nazvaných manifest jeans, poputuje zvieratkám do bratislavskej ZOO, ktoré si tak aspoň z časti zarobia samé na seba. Ich chov totiž ani zďaleka nie je lacnou záležitosťou. Ročné náklady na chov jaguára sú vyše 1100 eur, tiger stojí viac ako 1300 eur a levy vyžadujú dokonca 1600 eur ročne.

“Naša cesta je iná. Nechceme len vymýšlať reklamu, chceme chápať našich klientov až do kosti. Preto tvoríme vlastné biznis aj neziskové projekty, ktoré nás učia fungovaniu trhu. Jednou z odpovedí sú manifest jeans vyrobené nami v spolupráci so šelmami, predané ľuďom, ktorí radi pomáhajú konkrétne a nehanbia sa oceniť kvalitu a jedinečnosť," povedal o projekte Róbert Polaščin z agentúry manifest 360.

Zdroj: Manifest 360

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 10:21