TIME.is
StoryEditor

Zlatý erb získal bezbariérový web od Lomtec.com

21.11.2014, 12:09

Je priateľskejší, než webové stránky Európskeho parlamentu a Európskej komisie

Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska spolu s IT odborníkmi udelili najvyššie ocenenie - Zlatý erb 2014 - trnavskému mestskému webu. Ide o 1. miesto za Najlepšiu bezbariérovú stránku samospráv na Slovensku. Vytvorila ho IT spoločnosť Lomtec.com a napĺňa to, na čo mnohé úrady zabudli.

Zákonná norma z roku 2006 prikazuje sprístupňovať webstránky miest, obcí, ministerstiev či úradov zrakovo a sluchovo hendikepovaným občanom. Branislav Mamojka, predseda ÚNSS, to pripomenul na konferencii ITAPA: „Apelujeme na samosprávy, aby zákonom stanovenú bezbariérovú úpravu dodržiavali.“

Samozrejmosťou by mala byť implementácia webových W3C štandardov ako aj štandardov platných pre informačné systémy verejnej správy (na základe Výnosu o štandardoch pre ISVS, č. 55/2014 Z. z.), vrátane s koncepciou celosvetových pravidiel pre tvorbu prístupných web stránok WCAG 2.0.

„Koncepcia zahŕňa 12 pravidiel, skoncipovaných do 4 základných princípov: vnímateľnosť, ovládateľnosť, zrozumiteľnosť, robustnosť,“ vysvetľuje Tomáš Kovaľ z Lomtec.com. Výsledkom ich dôsledného dodržiavania je tzv. bezbariérový web. „Jeho výhodami sú zrozumiteľná a prehľadná navigácia, logicky štruktúrované informácie, dostatočné farebné kontrasty, možnosť prispôsobenia veľkosti písma, nezávislosť na zariadení z akého sa na web pristupuje, ale tiež aj zrozumiteľnosť webu pre rozličné typy prehliadačov, atď.,” dodáva Kovaľ.

„Úspešnosť závisí to najmä od kvality práce IT architekta, teda osoby, čo vytvára kód webu,“ dopĺňa Stanislav Sokol z ÚNSS. „Hodnotí sa miera rešpektovania špecifík pri tvorbe: ľahkosti transformovateľných tabuliek, zabezpečenia priamej prístupnosti vsadených rozhraní, správnosti kontrastu medzi stránkou a textom, úrovne nadpisov, titulkovania obrázkov. Väčšinou robia problémy graficky dynamické stránky. Môže to byť skrátka spravené dobre, alebo naoko, teda že sa to bezbariérovo len tvári.“

K povinnosti sprístupňovania informácií a jej konkrétnym špecifikám sa preto tvorí aj európska smernica. „Minulý týždeň prezentovala Európska únia nevidiacich, kde sme členmi, v Európskom parlamente nedostatky v tejto veci. Tie sa čiastkovo týkali aj samotných stránok EP a Európskej komisie,“ podotýka Sokol. „Sme preto vždy nadšení, keď narazíme na profesionálne odrobený Blind Friendly Web ako ten od Lomtec.com,“ uzatvára. Predmetný web Mesta Trnava bol ocenený aj 3. miestom v kategórii Najlepšia stránka miest a mestských častí.

Ďalšie ocenenia, 2. a 3. miesto, od Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska získali Prešovské VÚC a zastupiteľstvo Bratislava – Dúbravka. 

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 23:41