StoryEditor

Srba dostal za plánovanie vraždy novinárky osem rokov

01.07.2003, 00:00
V procese, ktorý patril v Českej republike k najsledovanejším od roku 1989, padol včera rozsudok.
V procese, ktorý patril v Českej republike k najsledovanejším od roku 1989, padol včera rozsudok. Karel Srba, bývalý generálny sekretár ministerstva zahraničia, dostal za plánovanie vraždy novinárky osem rokov väzenia. Prokurátor pritom pre Srbu žiadal trest vo výške 13 rokov odňatia slobody. Niekoľkoročné tresty dostali aj jeho komplici. České súdy konali v tomto prípade naozaj promptne - rozsudky zazneli iba rok po tom, ako Srbova aféra prepukla.
Všetko sa začalo vlani v júli, keď na políciu prišiel recidivista Karel Rziepel, známy ako Citron, a oznámil, že má zavraždiť novinárku z Mladej fronty Dnes Sabinu Slonkovú. Vraždu si u neho objednal podnikateľ Michal Novotný, ktorý mu sľúbil odmenu 500 000 korún. Polícia ukryla novinárku na desať dní na neznáme miesto a potom zatkla okrem Novotného aj podnikateľku Evu Tomšovičovú a Petra Wolfa. Všetkých obvinila z prípravy vraždy a súd ich vzal do vyšetrovacej väzby. Hneď nato polícia zatkla aj Srbu, ktorý si vraždu objednal, pretože Slonková písala články o jeho podozrivých podnikateľských aktivitách a korupcii, ku ktorej počas jeho pôsobenia na ministerstve zahraničia dochádzalo. Pri domovej prehliadke polícia v Srbovom luxusnom sídle našla 30 miliónov korún v hotovosti a strelné zbrane. Následne bol obvinený aj z nedovoleného ozbrojovania. Majetkové pomery bývalého vysokého štátneho úradníka, ktorý nezarábal viac ako 40 000 korún mesačne, naznačili, že Slonková mala vo svojich článkoch pravdu. Ako prvá v MF Dnes poukázala na nevýhodný prenájmom Českého domu v Moskve, kde štát mohol prísť až o 100 mil. Kč. Zmluvu vtedajšiemu šéfovi českej diplomacie Janovi Kavanovi dal na podpis práve generálny sekretár Srba. Medializácia kauzy donútila Srbu odísť z ministerstva. Nahnevaný Srba potom pred Tomšovičovou vyjadril želanie "odstrániť" nepohodlnú novinárku, podnikateľka vec posunula ďalej Novotnému a Wolfovi. Tí sa obrátili na recidivistu Rziepela, ktorý to oznámil na polícii. "Vraždy nie sú môj odbor. Také veci nerobím," citovala pred rokom MF Dnes Rziepela.
"Bez podielu obžalovaného Srbu by konanie Tomšovičovej a ďalších nemalo zmysel. Ako to už v podobných prípadoch býva, mal ako hlavný iniciátor zostať úplne bokom," vyhlásil na záver procesu štátny zástupca Barnabáš Liška.
Okrem osemročného trestu pre Srbu súd včera odsúdil Tomšovičovú a Novotného na šesť rokov a Wolfa na štyri roky. Dva roky podmienečne dostal Jiří Slavík, ktorý zaobstaral trhavinu semtex, lebo nevedel, na čo má byť použitý.
Srbova aféra vrhla tieň aj na osobu jeho niekdajšieho šéfa Jana Kavana, ktorý po odchode z postu ministra zahraničia v súčasnosti predsedá Valnému zhromaždeniu OSN v New Yorku. Kavan sa hneď na začiatku škandálu od Srbu dištancoval a odmietal prevziať zodpovednosť za činy svojho podriadeného. Podľa rozhodnutia súdu nemusel ani svedčiť pri súde, hoci o to Srba požiadal. Stále však existujú pochybnosti okolo účasti exministra na afére, mnohí si naďalej myslia, že Kavan o Srbovom počínaní "minimálne" vedel.
Kavan dáva ruky preč
V rozhovore pre Lidové Noviny sa exminister zahraničia a súčasný predseda VZ OSN Jan Kavan hneval na to, že Karla Srbu české denníky označujú za jeho "pravú ruku".
A nebol vaša pravá ruka?
- Jasné, že nie.
Hierarchicky patril medzi šesť najvyššie postavených ľudí na vašom ministerstve.
- A mám azda šesť pravých rúk? Čo to je? Pravá ruka je najbližší spolupracovník. Aspoň ja to tak vnímam.
Sám uznávate, že ste urobili chybu, keď ste Srbu angažovali na ministerstve. A za chyby sa neplatí? Prečo ste z toho nevyvodili žiadnu osobnú zodpovednosť?
- A to napríklad akú?
Napríklad, že nebudete zastávať také vysoké funkcie.
- Chcete povedať, že ostatní politici vo vysokých funkciách si za celý svoj život vždy vyberali iba skvelých spolupracovníkov?
Premiér Vladimír Špidla novinárom v súvislosti s vašimi kauzami hovorí: "Spýtajte sa Kavana." Tak to skúšam.
- No a ja vám opakujem, že s týmto som nemal nič spoločné. Aj polícia k tomu dospela, takže som nebol ani predvolaný na súd. To je úplne absurdné. Na Západe nepoznám krajinu, kde by politik mal byť zodpovedný za všetky činy svojich bývalých podriadených, a to napríklad do smrti.
(Lidové noviny, 28. 6. 2003)
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 17:16