StoryEditor

Grafické štúdio Pergamen získalo dve ceny za obalový dizajn v prestížnej medzinárodnej súťaži Pentawards 2014 v Tokiu

15.10.2014, 16:03

Zlaté a bronzové ocenenie získalo grafické štúdio Pergamen z Trnavy na medzinárodnej súťaži venovanej výhradne obalovému dizajnu Pentawards 2014. Ceny si štúdio Pergamen prevzalo 9.10. 2014 na slávnostnom udeľovaní cien v Tokiu.

Pentawards je jedným z najprestížnejších medzinárodných ocenení vo svete obalov. Víťazné príspevky už po ôsmy rok vyberala porota zložená z odborníkov na obalový dizajn z Európy, Ameriky a Ázie. 

Medzinárodná porota na čele s prezidentom súťaže Gerardom Caronom hodnotila najlepšie obaly a Pergamen získal hneď dve ocenenia – jedno v kategórii Potraviny a druhé v kategórii Luxusný tovar. Prvou, z vysoko hodnotených prác, bola etiketa pre minimliekáreň Malý gazda (Gold Pentaward 2014), ktorá vyrába jogurty z farmárskeho kravského alebo ovčieho mlieka. Logo s malým chlapcom zachytáva dávny moment v pamäti a vyvoláva príjemné emócie spojené s návratom do detstva.

“Našou úlohou bolo navrhnúť logotyp a obaly pre mliekáreň, ktorá je hrdá na veľký podiel ručnej práce a starostlivosť, ktorú venuje spracovaniu mlieka,” hovorí Juraj Demovič, kreatívny riaditeľ a jeden zo zakladateľov štúdia Pergamen. “Limitovaný rozpočet nám neumožňoval vytvoriť ilustrácie, ktoré by odlišovali jednotlivé druhy jogurtov. Preto sme sa rozhodli pre jednoduchú kresbu logotypu s veľkou farebnou plochou, ktorá umožnuje meniť farby loga podľa príchutí,“ dodáva Juraj Demovič. 

Ocenenie Bronze Pentaward 2014 v kategórii Luxusný tovar patrí etiketám pre vinárstvo Chateau Rúbaň. Jedná sa o nové vinárstvo zo strekovského vinohradníckeho rajóna, jednej z najlepších vinohradníckych oblastí na Slovensku. Jeho identitu charakterizujú etikety zdôrazňujúce pôvod vína a terroir. Logo, štylizovaný peň s písmenom R uprostred, odkazuje na región a názov obce Rúbaň (rúbanisko).

“Kresby s nízko položeným horizontom sme navrhli tak, aby už dvojica fliaš vína jednej odrody vytvorila panorámu typickej rovinatej krajiny južného Slovenska. Na každej etikete je niečo, čo charakterizuje tento región: tradičná studňa, ovocné stromy, malá železničná stanica a pod. Minimalistická kompozícia detailných kresieb vystihuje južanskú atmosféru pomaly plynúceho času.”

Toto ocenenie nie je prvou medzinárodnou známkou uznania, ktorou sa môže štúdio Pergamen pochváliť. Doteraz získalo niekoľko ocenení Red Dot Design Award, dve ocenenia Gold Pentawards, tri čestné uznania v Národnej cene za dizajn a veľa ďalších slovenských i medzinárodných cien.

O súťaži:

Pentawards je najväčšia medzinárodná súťaž venovaná obalovému dizajnu, ktorej poslaním je jeho globálna podpora. Brigitte Evrard, spoluzakladateľka Pentawards hovorí: "Obalový dizajn je veľmi náročná a obtiažna disciplína, pretože podlieha zákonom trhu. Stále viac sa zameriava na znižovanie nákladov a krátkodobú ziskovosť. Dizajnéri musia častokrát vyťažiť z mála maximum."

Ocenenia sú štrukturované do piatich hlavných kategórií: potraviny, nápoje, telová kozmetika, luxusný tovar a iné oblasti. Medzinárodná porota zložená z 12 odborníkov z dizajnu obalov a ich uvádzania na trh, ako aj predseda Pentawards odovzadajú každoročne víťazom bronzovú, striebornú, zlatú a platinovú cenu. Všetky ocenené práce budú i tento rok zverejnené v dizajnovej knihe, ktorú v novembri vydá Taschen.

Štúdio Pergamen:

Venuje sa návrhom a redizajnu obalov, tvorbe logotypov, značiek aj komplexných dizajnérskych riešení. Má vlastný nezameniteľný štýl, ktorý zároveň dokáže rešpektovať zadania klientov. Dizajn nie je ozdoba, ale posolstvo – to je krédo najoceňovanejšieho štúdia grafického dizajnu na Slovensku aj v Česku. Štúdio Pergamen vzniklo v roku 1993 a sídli v Trnave.

Výber ocenení:

·     Red Dot Design Award (5x)

·     Gold Pentawards (2x)

·     Designpreis Deutschland nominee

·     Národná cena za dizajn – čestné úznanie (3x)

·     European Design Awards

·     Art prix

·     Zlatý a Strieborný klinec

·     BIO_22

·     Mimoriadna cena UNESCO 2001

·     Najkrajšie knihy Slovenska

Zdroj: Pergamen

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 00:07