Nadácia Cvernovka
StoryEditor

V Novej Cvernovke vzniká netradičná knižnica - Kabinet pomalosti

18.07.2017, 18:05
Autor:
TSTS
Spojí knižnicu s literárnym klubom a školou pomalého čítania.

Kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka na Račianskej ulici v Bratislave bude trvalo hostiť projekt Kabinet pomalosti. Ide o spojenie knižnice, literárneho klubu a školy pomalého čítania.

Kabinet pomalosti zriadi Nadácia Cvernovka ako súčasť verejných funkcií centra. Prevádzkovateľom projektu bude občianske združenie Upupa epops, ktorého cieľom je rozvoj kultúry pomalého, sústredeného čítania a komunikácie. "Prostredníctvom prednášok, seminárov, diskusií a webovej platformy vytvorí predpoklady pre zmysluplné, nie účelovo zamerané, formy analýzy a interpretácie nielen literárnych textov," priblížila nadácia.

Vytvorenie Kabinetu pomalosti vznikne rekonštrukciou pôvodného mobiliáru, ktorý bol súčasťou niekdajšej strednej školy. Projekt predpokladá otvorenie pre verejnosť už v septembri 2017. "Keď sme pred rokom v budove školy našli dve miestnosti s mobiliárom vyrobeným na mieru pre potreby knižnice, bolo nám jasné, že by sme tu knižnicu chceli mať, len sme nevedeli, ako presne by mala fungovať. Sme radi, že do Kreatívneho a kultúrneho centra pribudne práve takáto netradičná knižnica," uviedol Boris Meluš z Nadácie Cvernovka.

Upupa epops pre vytvorenie základu knižnice poskytne do dlhodobej, bezodplatnej výpožičky knižný fond vytvorený Viktorom Suchým v priebehu viac ako 20 rokov. Zbierka takmer 3000 zväzkov kníh predstavuje výber klasickej i súčasnej, domácej a prekladovej beletrie, poézie, kníh esejí, detskej literatúry a filozofie, odborných publikácií z oblasti jazykovedy, literárnej vedy, umenovedy a monografie umelcov. "Viktor Suchý je teoretik i praktik umenia pomalosti a spolu s ním budú v Kabinete pomalosti pôsobiť Juraj Briškár a Eva Braxatorisová," podotkla nadácia.

Rovnako ako Nadácia Cvernovka, aj združenie Upupa epops chce prispieť k rozvoju myslenia a kultúry v každodennom živote. Dopĺňanie fondu by sa v budúcnosti malo prioritne týkať publikácií z oblasti umenia, dizajnu, reklamy i architektúry, s cieľom vybudovať špecializovanú knižnicu zameranú na kreatívny priemysel.

"Úlohu knižnice nevidíme iba v zhromaždení a sprístupnení určitého množstva kníh, ale najmä vo vytvorení takých podmienok, ktoré inšpirujú k ich interpretácii," skonštatoval Suchý zo združenia Upupa epops.

Kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka zastrešuje jednotlivcov a profesionálov z oblasti kreatívneho priemyslu. Okrem sídla kreatívnych ateliérov ponúka aj využitie pre verejnosť vybudovaním kultúrno-spoločenského priestoru, gastro prevádzok a prevádzok lokálnych výrobcov či predajcov s tovarom a službami.

menuLevel = 2, menuRoute = news/tlacove-spravy, menuAlias = tlacove-spravy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 07:59