Stratégie
StoryEditor

Backstage finálneho Hodnotenia Stratégií: Do úvahy sa brali aj stratégia a etickosť prác

Čo hovoria na tento ročník zadávateľky z poroty?

Dlhodobá stratégia si vyžaduje odvahu

(Lucia Petrášová)

Tento ročník bol plný krásnych, zmysluplných a dobre odpracovaných kampaní. Po minulom „chaotickom“ a neistom roku mi tento pripadal tak trochu ako znovuzrodenie.

Reklamy, ktoré mi najviac utkveli v pamäti, sú tie, ktoré aj vzbudzovali emóciu a zároveň vynikali silnou stratégiou. U mňa bola takou určite kampaň Bejby Blue – inovatívna, dotiahnutá v každom jednom médiu a určite budiaca emócie u cieľovej skupiny. Stratégia osloviť mladých ich jazykom (a nesilene!) bola dobrou voľbou.

Vytvoriť a pracovať so značkou formou dlhodobej stratégie a nebáť sa ísť viac po emócii ako po predaji nie je v dnešnej dobe ľahké a vyžaduje si to odvahu. Preto si myslím, že tieto kampane treba špecificky oceniť.

​Strategicky silnou kampaňou postavenou na dobrom insighte bola aj jedna z mojich naozaj obľúbených – Kraj sveta. Sedelo mi na nej všetko od nápadu až po exekúciu – s výnimkou menovania konkrétnych komerčných stredísk, voči ktorým sa kampaň vyhradzovala.

Ďalšou zaujímavou kategóriou, ktorá našťastie z roka na rok rastie na kvalite, boli kampane štátnych inštitúcií – napríklad Tri slová alebo Bratislava sa ráta. Priznám sa, že u mňa mali vždy o nejaký ten bodík navyše za odvahu ísť netradičnejšie, osloviť separátne jednotlivé cieľovky a nebrať to ako povinnú jazdu.

​Po dvoch rokoch v Hodnotení rozmýšľam aj nad tým, čo ma prekvapilo a čo mi najviac chýbalo. Napadajú mi kategórie event a influenceri. Pri eventoch je, samozrejme, logické, že za posledné dva roky „až tak nebolo o čom“, na druhej strane by som práve čakala väčšiu inovatívnosť a vynaliezavosť. Alebo je to o tom, že eventovky sa ešte „nenaučili“ prihlasovať práce do hodnotenia?

​Čo sa týka influencerov – áno, bolo v tomto roku viacero zaujímavých prác (samotná Bejby Blue alebo Asimister v kampani Let's Play), ale vzhľadom na to, ako veľmi začínajú byť influencerské spolupráce časté, je to žalostne málo originálnych využití.

Úprimne ďakujem za možnosť byť súčasťou hodnotení – dalo mi to ako zadávateľke perfektné zrkadlo a benchmark.

Do úvahy sa brala aj etickosť reklamy

(Eva Tiko Rajčáková)

Po roku sedenia v Hodnotení sme sa dostali až do finále. Za ten rok sa toho v Hodnotení objavilo veľa, ale keď som si prechádzala finálny zoznam, z ktorého sa vyberali tie najlepšie, potešilo ma, že som nemusela prácne loviť v pamäti a pripomínať si, o čom ktorá práca bola.

Asi preto, že na zoznam postúpili práce, ktoré do kategórie „Crème de la Crème“ právom patria – svojou inovatívnosťou, kreativitou, exekúciou, jedinečnosťou. Práce, ktoré vám z hlavy jednoducho len tak nevyšumia.

O to ťažšie však bolo vybrať tú najlepšiu a k spoločnej zhode poroty sme sa pri viacerých kategóriách dostali až po dlhej diskusii. Pri niektorých rozhodli ozaj detaily, pri iných zasa napríklad kategória – áno, niečo lepšie vyznie ako klasický spot v telke, iné sa viac hodí do onlinu.

Ja osobne som pri hodnotení brala do úvahy aj etickosť, lebo, či chceme alebo nie, aj to je kritérium, ktoré odlišuje dobrú reklamu od tej horšej. A teší ma, že pri finálových prácach som etické dilemy riešiť nemusela, a potvrdilo sa mi, že dobrá reklama môže byť nielen kreatívna a funkčná, ale aj etická. Blahoželám víťazom!

01 - Modified: 2021-11-26 18:56:59 - Feat.: - Title: Backstage finálneho Hodnotenia Stratégií: Slovenské reklamy sú ako bonboniéra 02 - Modified: 2021-11-26 19:08:35 - Feat.: - Title: Toto sú najlepšie slovenské reklamy roka podľa Hodnotenia Stratégií 03 - Modified: 2021-11-23 06:48:55 - Feat.: - Title: Backstage z Hodnotenia Stratégií: Líderské kampane a výborný craft 04 - Modified: 2021-11-23 06:44:48 - Feat.: - Title: Backstage z Hodnotenia Stratégií: Počtom prihlášok to bol silný mesiac 05 - Modified: 2021-11-23 06:53:24 - Feat.: - Title: Hodnotenie Stratégií: Top prácou je Zdieľaj s rozumom a agentúrou mesiaca sa stala MUW Saatchi & Saatchi
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 21:25