http://www.caricevanhouten.nl/
StoryEditor

JOJka vstúpila do viacerých medzinárodných koprodukcií. Aj s hviezdou Game of Thrones

Televízia JOJ participuje na dosiaľ najväčšom počte filmov a koprodukcií. Stoja za nimi najúspešnejší lokálni tvorcovia.

Filmová ako i seriálová tvorba zažíva rozkvet. Rok 2017 bol pre slovenský film rekordný a  rastúci záujem, ako aj očakávania divákov, tlačia na kvalitu námetov a ich realizácie, s čím súvisí vyššia finančná náročnosť produkcií.

Televízia JOJ dlhodobo deklaruje záujem podporovať audiovizuálne umenie na Slovensku a som rád, že po viacročných prípravách a rokovaniach sme dnes partnerom hneď niekoľkých výrazných televíznych a filmových projektov.

Už tento mesiac sa rozbehne výroba česko-slovenského koprodukčného filmu Sklenená izba, ktorý je dosiaľ najväčšou produkciou s účasťou TV JOJ. Film na motívy rovnomennej knihy Simona Mawera, ktorá sa v Británii stala hitom, je historickou drámou o osude hrdinov žijúcich v slávnej brnianskej vile Tugendhat odohrávajúcou sa na pozadí dramatických udalostí vojnového obdobia 20. storočia v Československu.

Sklenená izba je snímkou medzinárodných rozmerov. Nakrúcaná bude v anglickom jazyku, vo viacerých európskych krajinách a s hviezdnym obsadením. Hlavnú postavu stvárni hviezda seriálu Game of Thrones, holandská herečka, Carice van Houten, ponuku prijali aj najlepší európski herci roka ocenení na vlaňajších European Film Awards – dánsky herec Claes Bang a slovenská herečka Alexandra Borbély. Z lokálnych hercov sa predstaví aj Karel Roden.

Televízia JOJ zároveň v koprodukcii s Českou televíziou pracuje na výpravnej detektívnej minisérii na motívy knihy Juraja Červenáka - Krv prvorodených. Celkovo šesťdielna séria prinesie televízne spracovanie populárneho románu z prostredia Prahy a čias vlády šialeného cisára Rudolfa II. Príbeh spája skutočné udalosti z desivého obdobia 16. storočia s vyčíňaním únoscu, ktorý vraždí prvorodené deti významných cirkevných predstaviteľov.

Pripravované projekty majú spoločný základ v úspešných literárnych predlohách, ktoré sú posadené do skutočného prostredia a odohrávajú sa v kontexte dobových reálií. Televízia JOJ chce aj týmto spôsobom popularizovať kvalitné knižné diela, ktoré sú zároveň mimoriadne atraktívnymi námetmi pre televíznu a filmovú tvorbu.

Platí to tiež o trojdielnom televíznom filme Trhlina, ktorý sa v týchto mesiacoch intenzívne nakrúca. Rovnomenný mysteriózny román od Jozefa Kariku vzbudil u čitateľov silnú a pozitívnu odozvu, neraz aj so žiadosťami o filmové spracovanie. Naplniť očakávania ako čitateľov, tak samotného autora nie je vôbec jednoduché, a som rád, že sa Jozef Karika popri viacerých ponukách o sfilmovanie trileru stotožnil s našimi tvorcami a pochvaľuje si prípravu aj výrobu televíznej Trhliny.

Za pripravovanými projektami pritom stoja aktuálne najúspešnejší lokálni tvorcovia. Trhlinu nakrúca produkčná spoločnosť D.N.A. s režisérom Petrom Bebjakom – tvorcovia oceňovaného trileru Čiara, koprodukčný film Sklenená izba zas pripravuje tím historickej drámy Masaryk, ktorá sa stala najúspešnejším filmom v histórii Českého leva. Kameru si napríklad zobral na starosť Martin Štrba, ktorý stojí aj za snímkami Hoříci keř, Babí léto či Záhrada. JOJka navyše naďalej spolupracuje s legendou česko-slovenskej réžie Jurajom Jakubiskom. Aj v tomto roku pokračuje nakrúcanie kultovej rozprávky Perinbaba, ktorá na filmovom plátne opäť ožije po vyše tridsiatich rokoch.

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 22:43