archív
StoryEditor

Omyly a fenomény komunikácie: Ak niečo darujete, zarobíte viac

Verte svojim zákazníkom. Vráti sa vám to.

Ľudia sú vo svojej podstate dobrí. Vraj. Keď im niečo darujete, odvďačia sa vám.

Slávna skupina britských komikov Monty Python po desaťročiach svojej najväčšej slávy „bojovala“ s tým, že jej slávne skeče ľudia vešali na YouTube často v zlej kvalite, navyše porušujúc ich autorské práva. Rozhodli sa preto odpromovať DVD-čka so svojou kompletnou tvorbou netradične. Vytvorili vlastný YouTube kanál, na ktorý umiestnili svoje videá v skvelej kvalite. A poskytli ich zadarmo. Čo odpromovali týmto vtipným videom: 

Výsledok: predaj ich DVD-čiek so skečmi a filmami zdvadsaťtisícnásobil.

Keď prichádzal do kín ostatný Batman s Heathom Ledgerom v úlohe Jokera, Warner Bros uverejnili celú úvodnú dvadsať minútovú scénu v HD kvalite. Výsledkom bol obrovský záujem o film, nielen vďaka PR, o ktoré sa Ledger asi nechtiac postaral. O Stevenovi Kingovi, ktorý „daroval“ svoju novú knihu fanúšikom som písal pri fenoméne reciprocity:

​Darovať niečo, na čom chcete zarobiť je riskantnejšia cesta, ako to rovno dobre predať. Avšak, okrem potenciálne vyššieho zisku týmto spôsobom vytvárate aj vzťah s vašou cieľovou skupinou. Preukazujete im dôveru – čo je obrovská hodnota. Samozrejme, musí to byť obojstranné, preto to dobre funguje už známym značkám ako Batman, Monty Python či King.

My, čo žijeme v tejto najcivilizovanejšej časti sveta sme si už na dôveru zvykli. Preto nám pripadá samozrejmé, že napríklad najprv natankujem a potom idem benzín zaplatiť. Kým v menej „rozvinutých“ krajinách musím najprv zaplatiť a potom môžem tankovať, aby som neušiel bez platenia. Verte svojim zákazníkom. Vráti sa vám to.

archív

01 - Modified: 2018-12-17 08:35:35 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Aj brand je len človek 02 - Modified: 2018-12-09 16:43:33 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Kreatívne postupy 03 - Modified: 2018-12-03 09:56:51 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Ako uvažovať mimo škatule 04 - Modified: 2018-11-26 08:29:19 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Neuvažujme rovnako 05 - Modified: 2018-11-19 08:19:24 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Všetko je remix
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:49