StoryEditor

Omyly a fenomény komunikácie: Prečo sa v reklamách venuje toľko pozornosti začiatku a koncu?

Alebo ako ovplyvňuje náš názor protichodný fenomén.

Prvý dojem funguje. Preto majú právnici obleky a veľké finančné inštitúcie impozantné vstupné haly. Chcú na prvý pohľad demonštrovať svoj level dôležitosti, sily, stability. Keď Úrad vlády a prezident sídlia v paláci, parlament je umiestnený nad hradom – je to taktiež demonštrácia výnimočnosti, až nadradenosti.

V osemdesiatych rokoch v Nemecku v snahe priblížiť sa mladým jedna banka posadila za prepážky potetovaných ľudí, pankáčov v tričkách, mladých bežných ľudí. Mysliac si, že tak sa jej zákazníci, ktorí vyzerali rovnako, budú cítiť k banke bližšie. Výsledok bol presný opak. Pankáči nedôverovali takým ľuďom, akými sú oni sami – od bankára chceli serióznosť, vážnosť, vyžadovali, aby vzbudzoval dôveru. Veď predsa nechceli zveriť svoje peniaze svojmu rovnako vyzerajúcemu či zmýšľajúcemu kamarátovi, ktorý by s nimi možno naložil po svojom.

Ďalší fenomén, ktorý ovplyvňuje náš názor je protichodný fenomén recentný efekt. Kapacita našej krátkodobej pamäte je obmedzená. Preto, ak príde nová zaujímavá informácia, staršia ide preč. “Vždy musíš mať posledné slovo!” býva výčitka v hádkach. Vo vyjednávaní je to výhoda, posledné slová sú najviac zapamätateľné. Preto sa odporúča, napríklad pri vyjednávaní obchodných podmienok,  nechať si tromf v rukáve až do poslednej chvíle a „prebiť“ ním všetko, čo doteraz zaznelo.

archív

​Preto sa v reklamách venuje taká veľká pozornosť práve začiatku a koncu. Niekedy mal úvod zaujať a koniec sme venovali posolstvu reklamy. Dnes je dokonca lepšie, keď je komerčné info rovno na začiatku reklamy, ľudia ho vďaka tomu dostanú aj keď o pár sekúnd skipnú video. Superkreatívne s týmto fenoménom pracuje poisťovacia spoločnosť Geico. Isto si pamätáte jej spot s hladným psíkom:

01 - Modified: 2018-12-17 08:35:35 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Aj brand je len človek 02 - Modified: 2018-12-09 16:43:33 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Kreatívne postupy 03 - Modified: 2018-12-03 09:56:51 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Ako uvažovať mimo škatule 04 - Modified: 2018-11-26 08:29:19 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Neuvažujme rovnako 05 - Modified: 2018-11-19 08:19:24 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Všetko je remix
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 04:15