Instagram: tmbk/Reflex
StoryEditor

Týždeň v médiách: Zuckerberg na koberčeku. Aj o nekonečnom príbehu (ne)spokojnosti v RTVS

15.04.2018, 00:32
Ste v bezpečí? Zistí to BFF. To je vraj fakt.

Jednou z najväčších udalostí v médiách, a to z globálneho pohľadu, bolo vystúpenie zakladateľa facebooku Marka Zuckerberga pred Senátom Spojených Štátov. „Ospravedlňujem sa. Ja som spustil facebook, ja ho prevádzkujem a ja som zodpovedný za to, čo sa tu deje," povedal Zuckerberg. 

Zakladateľa sociálnej siete vypočúvali kvôli úniku osobných údajov. Firma Cambridge Analytica neoprávnene získala prístup až k 87 miliónom dát používateľov facebooku, údaje potom využila na podporu volebnej kampane prezidenta Donalda Trumpa.

A tak si "chlapec", ktorého bežné oblečenie je mikina a tričko, vzal oblek a posadil sa pred americký Kongres, ktorý ho vypočúval dva dni. O tom, že to nebolo úplne najjednoduchšie, vypovedá napríklad aj tento tweet:

Alebo napríklad aj tento obrázok:

facebook má nové Emoji. #zuckerberg #facebook

Príspevok, ktorý zdieľa TMBK (@tmbkofficial),

Bolo aj veľa otázok, ktoré pravdepodobne súviseli s vyšším priemerným vekom senátorov. Ten dosiahol 62 rokov a možno si viacerí kládli otázku, čo môžu títo ľudia o facebooku vôbec vedieť? Aj preto sme niekedy boli svedkami otázok, ktoré akoby sa pýtali starí rodičia. Senátor Orrin Hatch  sa Zuckerberga napríklad spýtal, ako funguje biznis model facebooku, keď používatelia neplatia za túto službu? "Predávame, reklamu," povedal s úsmevom na tvári zakladateľ facebooku. Viac otázok senátorov si pozrite vo videu:

Celý problém najviac vystihuje otázka senátora  Dicka Durbina, ktorý sa "Zucka" opýtal na to, či by chcel všetkým prezradiť, v ktorom hoteli strávil poslednú noc a či nám chce povedať komu v poslednom týždni sms-koval. Zdalo by sa, že to bolo vtipné. Ale nebolo. 

Pred Kongresom zaznela aj otázka platenia za facebook. Senátor Bill Nelson sa Zuckerberga opýtal, či bude musieť platiť za to, keď nechce, aby aby sa stal príjemcom platenej reklamy.  „Budem musieť platiť, aby ste mi nič s využitím mojich dát neposielali?“ spýtal sa Nelson. „Áno, pán senátor,“ odpovedal Zuckenberg, vzápätí však dodal, že vždy bude verzia, ktorá bude zdarma. A na záver zakladateľ facebooku všetkých ubezpečil, že sociálna sieť je úplne bezpečná, pretože ju využíva aj on, aj celá jeho rodina.

Mimochodom, zatiaľ čo sa Zuckerberg kajal pred kongresom, na slovenskom facebooku sa ľudia zabávali na hoaxovej hre o tom, ako mať zabezpečený svoj obsah. Vymyslela ju facebooková stránka Čistá psychiatria, ktorá vyzvala ľudí, aby do komentov napísali slovíčko BFF a dozvedia sa tak, či je ich účet bezpečný. Predstavte si, že niektorí tomu aj uverili. Jednoduchý príklad toho ako rýchlo vieme podľahnúť  hoaxom. Naozaj je ten facebook bezpečný?

Nebol by to týždeň bez toho, aby sa v médiách nepremieľala RTVS. Zatiaľ čo minulý týždeň napísala list časť novinárov, v ktorom písali o tom, že cítia tlaky a nadriadeným nedôverujú, tento týždeň napísala list druhá časť redakcie, ktorá ľudí ubezpečuje, že v RTVS sa robí slobodne a bez nátlaku. Čo k tomu dodať? Zdá sa, že ani tu nič nie je iba čierne, ani biele. Situácia si už ale vyžaduje zákrok schopného manažéra, ktorý skoncuje s mediálnymi ohováračkami. Nové vedenie bude vo funkcii takmer rok a v médiách stále dominujú iba správy o personálnych zmenách. Za to predsa nikto koncesie neplatí.

A na záver ešte jedna pikoška. Do  RTVS mieri Gustáv Murín. Bude pripravovať podklady pre relácie Euroskop a Spektrum na Rádiu Slovensko. Pripomeňme, že Gustáv Murín spolupracoval z RTVS už pri tvorbe prvej časti Mafiánov. Mnohí ho dnes považujú za človeka s alternatívnymi a kontroverznými názormi. Od jeho názorov sa dištancuje aj Prírodovedecká fakulta Univerzity Komneského, ktorá ho na Katedre botaniky zamestnáva, píše omediach.com

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 08:01