StoryEditor

Týždeň v médiách: Bizarná komunikácia Polície SR na Facebooku. V jednom zo statusov admin napísal fanúšičke, že je chudera.

12.05.2018, 22:28
Admin priznal, že reakcia bola prehnaná a expresívna. Ale podľa neho taká mala byť. 

Facebookovú stránku Polície Slovenskej republiky sledujeme pravidelne, nielen tento týždeň. To, čo jej adminovi, určite nemožno vytknúť je to, že je promtný, obzvlášť pri odpovediach so svojimi fanúšikmi a dokáže zaujať ľudí na Facebooku. Jeho komunikácia nie je formálna, snaží sa byť vtipný a chytrý. Ale za akú cenu?

V sobotu zverejnil  napríklad status počas našej hry so Švédmi. 

Pod statusom  po skončení hokeja, v ktorom naši tesne podľahli Švédom, admin zverejnil gifko, v ktorom muž plače. Pod gifkom sa okamžite zjavil komentár:

Facebook Polície SR

​Admin stránky zareagoval vtipne, takmer bez slov:

Polícia Slovenskej republiky

​Nie vždy je adminova reakcia patričná. Uplynulý týždeň napríklad zareaoval tvrdo, keď jednej z komentujúcej napísal, že je "chudera". Začalo sa to najskôr statusom Polície SR s titulkom „Fašistická lúza nepatrí na náš Facebook“. Status hovoril o zásahu Národnej jednotky boja proti terorizmu a extrémizmu NAKA voči osobám zapletených do extrémizmu v rôznych formách. Status hovoril o tom, že po zverejnení tohto sa mu v správe objavilo viacero správ "od fašistickej lúzy, ktorá nevie žiť s tým, že v našej krajine funguje tím odborníkov, ktorí bojujú a budú bojovať voči extrémistickým názorom". Admin sa dôrazne vyhradil voči tejto skupine ľudí: "Táto skupina ľudí nepatrí na náš Facebook, a preto každý jej člen dostane ban," na čo má admin určite právo. V komentároch sa vzápätí objavili viaceré nesúhlasné reakcie napríklad aj takýto: "Vy ste banda zapredaných policajtov! Vaše rodiny za toto Vaše konanie budú trpieť!" Admin stránky Polície SR nazval pani, ktorá napísala tento status chuderou. Facebook

​V ďalšom statuse sa k situácii dokonca vrátil. Síce priznal, že reakcia bola prehnaná a expresívna. Ale podľa neho taká mala byť.  "Nie je prípustné, aby niektorí jedinci žili neustále v domnení, že sa môžu schovať za pomyselnú anonymitu internetu a spoza svojej klávesnice osočovať, urážať alebo dokonca vyhrážať sa komukoľvek. Nielen polícii, ale aj všetkým z vás. Takíto ľudia sa nezmenia dovtedy, pokiaľ im to nebude vysvetlené ich spôsobom vyjadrovania sa."  Stránka má aj vlastné Pravidlá slušnej diskusie, kde sa napríklad píše: "Príspevky, ktoré obsahujú vulgarizmy, znižujú dobré meno iných ľudí alebo organizácií, propagujú násilie, agresivitu, politickú, občiansku alebo rasovú neznášanlivosť, budú odstránené. Zastávame nulovú toleranciu voči akýmkoľvek extrémistickým prejavom."

Otázne naozaj je, či na oficiálnej stránke Polície SR má miesto spôsob vyjadrovania, ktorý sa znižuje k jazyku a reakciám niektorých jej fanúšikov. Pretože takýto typ reakcie, kedy admin reaguje povedzme neformálne a jazykom "ľudu" je na Facebookovej stránke pomerne dosť. A predsa len, ide o oficiálnu Facebookovú stránku štátneho orgánu.

Tá vznikla len v apríli minulého roka. Jej adminom je bývalý novinár denníka Nový čas David Puchovský a je to práve on, kto sa postaral o to, aby sa stránka stala naozaj populárna. V januári tohto roka sa Ministerstvo vnútra SR pochválilo, že profil má takmer 89 000 fanúšikov a viac ako 93 000 sledovateľov, čo je najviac spomedzi všetkých FB stránok slovenských štátnych inštitúcií (druhá Finančná správa má takmer 58 000 fanúšikov).  K dnešnému dňu je to dokonca 114 418 fanúšikov a 121 864 sledovateľov, čo je naozaj slušná základňa. A čo by malo byť úlohou tejto stránky?  Radi by sme sa prostredníctvom modernej komunikácie priblížili viac k verejnosti, ktorá nám je vo viacerých prípadoch nápomocná pri objasňovaní trestnej činnosti. Policajti sú často vnímaní ako tí, ktorí len rozdávajú pokuty. Verím, že Facebook poskytne našim spoluobčanom skutočný pohľad na činnosť Policajného zboru,“ povedal ešte začiatkom tohto roka prezident PZ Tibor Gašpar.

Je pravda, že stránka naozaj informuje o dôležitých nehodách, predstavuje úspechy a rôzne aktivity jednotlivých policajných zborov z celého Slovenska. Má dokonca aj seriál Ženy v polícii, v ktorom predstavuje prácu prílušničiek Policajného zboru SR. Vzhľadom na dnes už slušnú základňu sa na stránke rozvíjajú aj rôzne diskusie, v ktorých reaguje admin stránky Policajného zboru SR neformálne, často odpovedá dikciou užívateľov:
  • Pri príležitosti súťaže o 100 000 tisíceho fanúšika usporiadal admin súťaž o službu s policajtmi v aute a plavbu po Dunaji. Vznikla takáto minidiskusia:
Facebook
  • ​Pri otázke čitateľa:

Facebook

  • ​Pri komunikácii s hejtermi takto:

  • ​Alebo aj takto:

Facebook

  • Ani o statusy s titulkami na hrane nie je núdza. Tie už mimochodom kritizovala minulý rok Veronika Remišová, ktorej sa nepáčilo, že sa táto stránka začína podobať na nevkusný bulvár. Ako príklad uviedla titulky: „Chcel jej zobrať spodnú bielizeň“, „Dievčatá, nedal vám Tomáš z Trenčína niečo do drinku?“ „Znásilnené dievčatko“, „Rodinná tragédia v Žiline“, „Obvinená z vraždy vlastnej babky“. My sme našli takéto príklady: 

  • Alebo aj takto:

  • Polícia SR sa stará, aj o šírenie hoaxov:

Facebook

  • Admin promtne reagoval na zadržanie Okoličányovcov. V statuse vymenoval zadržaných a v zátvorke uviedol ich tresty:

  • V diskusii potom:

Facebook

  • ​Admin so zmyslom pre humor - v prípade statusu o tom čo robiť, ak sa vám stratia doklady:

  • V minulosti sme aj my písali o tom, že admin vymazal kontroverzný status:

  • A na záver ešte pikoška. Ak komenty pod statusmi nemajú koniec:

Facebook

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 22:22