StoryEditor

Omyly a fenomény komunikácie: Byť horší je niekedy výhodnejšie

Alebo poznáte strategický koncept, ktorý David Ogilvy nazval „diabolical positioning”?

Nedávno sa skončili majstrovstvá sveta v hokeji. Vo finále majstra sveta celkom potrápilo outsiderské Švajčiarsko. Jeden z mojich kamarátov na Facebooku napísal: „Milujem papierovo slabších súperov!“

Keď ste vnímaní ako slabší, nikto od vás nemá také veľké očakávania. Latka je nastavená nižšie ako pri šampiónoch. Máte lepšiu východiskovú pozíciu – ak skončíte druhý, tretí, nič sa nedeje. Ak vyhráte, milo prekvapíte všetkých. Avšak ak šampión nevyhrá, sklame všetkých. A tá negatívna emócia je vždy silnejšia ako pozitívna. Byť majstrom sveta v čomkoľvek je veľmi ťažká a zodpovedná vec.

archív R.S.

Preto je výhodnejšie byť dvojkou, trojkou, challengerom. Učebnicovým príkladom ako z nevýhody, že nie ste top na trhu urobiť výhodu, je kampaň agentúry DDB “We Try Harder” pre požičovňu áut Avis z roku 1962. V revolučnom strategickom koncepte, ktorý David Ogilvy nazval „diabolical positioning” sa cez príbeh menšej ryby, ktorá musí byť dynamická a pohyblivejšia ako veľká ryba vysvetľuje, že dvojka na trhu sa musí snažiť viac ako leader na trhu. Dobiehať najlepšieho a najmä snažiť sa ho predbehnúť je fuška. Pozrite video, v ktorom copywriterka Paula Green vysvetľuje genialitu svojho nápadu:

Neskôr sa v reklame udomácnil tento fenomén, niektorí ho nazývajú aj „sila pokory“. Označujú sa tak kampane, v ktorých si firmy dokážu priznať svoju chybu, slabosť, prijať kritiku a najmä – niečo s tým urobiť. Urobila tak napríklad Domino’s Pizza pred pár rokmi v kampani, v ktorej priznala, že ľuďom už pizza nechutí a urobila všetko pre to, aby im znova začala chutiť. Pozrite si video so smutnými šéfkuchármi pizzerie:

Zdroj: Seth Stevenson, Slate

01 - Modified: 2018-12-17 08:35:35 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Aj brand je len človek 02 - Modified: 2018-12-09 16:43:33 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Kreatívne postupy 03 - Modified: 2018-12-03 09:56:51 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Ako uvažovať mimo škatule 04 - Modified: 2018-11-26 08:29:19 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Neuvažujme rovnako 05 - Modified: 2018-11-19 08:19:24 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Všetko je remix
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 07:33