TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Týždeň v médiách: Kočner opäť zaútočil na novinárov. Dozvedeli by sme sa o zlyhaní prokurátora nebyť médií a sociálnych sietí?

03.06.2018, 08:21
V centre záujmu médií bola opäť RTVS. Odchod redaktorov však prekáža iba prezidentovi.

Máme za sebou prvý júnový týždeň. A rušno nebolo iba na politickej scéne, kde pribudli ďalšie mená, ktoré majú záujem kandidovať na prezidenta tejto republiky. 

RTVS sa opäť dostala do mediálnych rečí. Tak najskôr unikla informácia, kto bude šéfovať televíznej časti verejnoprávnej televízie, po Tiborovi Búzovi. Je ním herec a režisér Marek Ťapák. Rezník mal  v tomto ťažkú úlohu. Škola na programového riaditeľa u nás nie je, odborníkov je ako šafránu. Mimochodom, herci v minulosti šéfovali našim komerčným televíziám, ale rýchlo odišli. Riadenie televízie, ako aj kvalitná programová štruktúra  je celá veda - obzvlášť v RTVS, kde pracujete s obmedzeným rozpočtom - s koncesiami, ktoré sa aspoň nateraz zvyšovať nebudú a s finančnými zdrojmi od štátu. Trochu sme si počas týždňa pripomenuli, aké najzaujímavejšie premiérové projekty sa vysielali počas šéfovania Tibora Búzu programu RTVS. Vyberali sme premiéry, to je smer, kadiaľ by sa mala uberať tvorba RTVS. Reprízy ako Ťapákovci, Živý bič, Vianočné oblátky, Varúj! sme do toho nerátali. Sú síce významnou kultúrnou hodnotou, ale kedykoľvek sa dajú vytiahnuť z archívu. Na rozdiel od spomínaných premiér. 

RTVS rezonovala tento týždeň aj v súvislosti s kauzou nespokojných redaktorov. Svoje rozhodnutie odísť oznámilo vo videu 12 redaktorov. Medzi nimi je aj Zuzana Kovačič - Hanzelová. A zatiaľ čo redaktori v médiách hovoria o "diktáte, strese a každodennom boji", vedenie RTVS mlčí. Jedna vec je ale mimoriadne zaujímavá. Prečo "odídenci" toľko apelujú na šéfa RTVS Jaroslava Rezníka, aby zmenil vedenie spravodajstva. Nechápu, že tých ľudí si predsa vyberal on? Jediný, koho zatiaľ zaujíma dôvera k RTVS je prezident Kiska. RTVS by nemala patriť ani riaditeľovi, ani strane, ktorá ho tam dosadila, povedal na margo situácie vo verejnoprávnej inštitúcii. A požiadal ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú, aby situáciu vyriešila. 

Meno Marián Kočner predpokladám poznáte. Momentálne sa okrem iného snaží získať spolu s Pavlom Ruskom peniaze od TV Markíza za zmenky, ktoré sa objavili zrazu po takmer dvadsiatich rokoch, pričom nefigurujú v žiadnom účtovníctve.  Podnikateľ je mimoriadne citlivý na jeho osobu, obzvlášť, keď sa ho novinári pýtajú na veci podozrivé v jeho účtovníctve.

Tak tomu bolo aj tento týždeň. Kočner si tentoraz podal - Zuzanu Petkovú (Trend) a Adama Valčeka (SME). Obaja momentálne pracujú na kauze Technopol, ktorú zavraždený novinár Ján Kuciak nestihol dokončiť a do ktorej je zapletený aj Marián Kočner. Novinári ho slušne oslovili, aby vysvetlil sumu  500-tisíc eur, ktorá od spoločnosti Technopol Servis prišla na jeho osobný účet. Kočner zareagoval jemu vlastným bohorovným štýlom a snažil sa novinárov opäť odbiť - a podľa nich aj zastrašiť. Tentoraz ale na základe intenzívneho tlaku v médiách a na sociálnych sieťach sa prípadu ujala NAKA, tak uvidíme, ako to bude celé pokračovať.

Veľmi smutná vec sa stala v Bratislave, kde agresívny mladík napadol a na smrť dokopal Filipínca, ktorý bránil dve ženy. Situáciu začali masívne rozoberať nielen klasické médiá, ale aj influenceri na sociálnych sieťach. Dôvodom bol jednak ohavný čin, a jednak fakt, že prokurátor mladíka prepustil na slobodu, pretože nevidel dôvod na väzbu. Dnes už útočník čaká v cele policajného zaistenia na rozsudok. A médiá sa pýtajú ďalej: ako je možné, že prokurátor takto podcenil situáciu?

Ak si v tomto štáte  svoju úlohu dostatočne neplní polícia, prokuratúra a súdy, musia, ako je to v ich silách a možnostiach  - reagovať médiá.

Bodaj by mali všetky médiá iba také príjemné veci na starosti ako urobil tento týždeň týždenník Time. Na oblohe vytvoril zo svietiacich dronov ikonickú titulku magazínu. Podporil takto tému o dronoch, ktorá bola aktuálna v poslednom vydaní magazínu. 

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 08:37