StoryEditor

Týždeň v médiách: Všade samé dezinformačné weby, šíria svoju pravdu a túžia po demokracii

10.06.2018, 09:10
Koniec slobody tlače: Twitter zablokoval nezávislé médiá. Sťažujú sa alternatívne weby.

Začiatkom tohto týždňa sa objavil necenzurovaný rozhovor nového programového riaditeľa RTVS Mareka Ťapáka, ktorý v rozhovore pre omediach.com povedal, že v debate v Slobodnom vysielači "sa rozprávali o bežnom spoločenskom dianí a je to jedno, či je to TA3 alebo Slobodný vysielač. Je to na tej istej úrovni."

Koncom týždňa  nová ministerka kultúry poskytla pre portál hlavnespravy.sk, minirozhovor. V ňom Ľubica Laššáková, dostala od redaktora otázku, či nový zákon neohrozí ľudí s opačným názorom (rozumej weby typu hlavnespravy.sk). Ministerka odpovedala: "Môžete dať na to hlavu, že nie. Práve naopak. Myslím si, že tá pracovná skupina by sa mala zaoberať všetkými, v žiadnom prípade nebudú novinári rozdelení na novyvolených a vyvolenejších, to si nemyslím."

hlavnespravy.sk

​Nech už to akokoľvek dobre mienila pani ministerka, rovnako ako Marek Ťapák mysleli, ich slová jednoducho nevyzneli dobre. Obaja sa totiž vyjadrovali pre alternatívne médiá. Slobodný vysielač, Hlavnespravy.sk a aj Zem a vek patria na Slovensku k najvýznamnejším zástupcom takýchto médií. 

Alternatívne weby nielenže šíria rozdielny názor ako bežné mainstreamové médiá, informácie sem-tam skreslia a zámerne uvedú nesprávnu informáciu. Častokrát nie je jasný zdroj ich financovania, pretože sa nesprávajú transparentne. Dnes sa nedá zmerať ich skutočný vplyv, ich obsah sa vplyvom internetu šíri veľmi rýchlo bez akýchkoľvek bariér. A ešte jedna vec súvisiaca s ich obsahom, ten je často preberaný od iných webov - pričom správy sú upravované podľa vlastného uváženia. Niekoľko príkladov sme vybrali z portálu Hlavnespravy.sk:

1. K bežným správam často dopĺňajú ideologické názorové komentáre. Portál priniesol napríklad informáciu o lavičke Václava Havla v Košiciach, titulok mimochodom znel: Lavička Václava Havla je už bohužiaľ na Slovensku, doplnili hlavnespravy.sk takúto informáciu:

HSP

2. Ak ide o ich "renomé", reagujú veľmi expresívne a výrazne hovoria o slobode slova a demokracii. V Banskej Bystrici napríklad portálu odstránili výrazný reklamný nosič - pre ich ľudí to bolo varovanie, ktoré môže pre ich redaktorov dopadnúť rovnako  ako s Jánom Kuciakom. A krátke poďakovanie na záver neznámym fanúšikom za pomoc pri obnovení reklamného banneru.

HSP

​3. A do tretice: akúkoľvek chybu mainstremových médií obrátia okamžite na ideologický problém, obzvlášť ak ide zjavne o neznalosť. I keď neznalosť redaktora z Nového času neospravedlňuje.

HSP

​A k tomu "nenápadný" dodatok:

HSP

​S alternatívnymi portálmi je to podobne ako v prísloví: Zlodej kričí, chyťte zlodeja! Čím viac kričia alternatívne weby po objektivite a nestrannosti, tým častejšie ju porušujú. A začína sa to jemnými úpravami, zámernými dezinformáciami, končiac zámernými vážnymi klamstvami v štýle hoaxov.

A to sú presne tie dôvody, prečo by sa dnes mala pracovná skupina zaoberať všetkými médiami. A  v prípade potreby ich aj rozdeliť na nevyvolených a vyvolenejších.

Twitter tento týždeň napríklad zablokoval niektoré české a slovenské dezinformačné weby. Boli medzi nimi aj Hlavnespravy.sk, ktoré sa voči tomuto ohradili titulkom: Koniec slobody: Twitter zablokoval nezávislé médiá. 

Ak dnes niekto volá po slobode, mal by vedieť, že sloboda je aj o zodpovednosti. Napríklad toho, aké informácie každý dnes podsunie svojim čitateľom.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 01:33