StoryEditor

Týždeň v médiách: Slováci stále viac veria fake news. Viete koľkokrát klamal Kotleba v TA3?

17.06.2018, 01:23
Bonus navyše: Najväčší happening na Pražskom hrade: prezident pred novinármi páli červené trenky

Len minulý týždeň som písala o tom ako rastie sila alternatívnych médií. Zhodou okolností Twitter zablokoval účty niektorým českým a slovenským dezinformačným webom, po niekoľkých dňoch ich aj odblokoval.

To som ale ešte nevedela, že téma dezinformácií sa stane aj jednou z dominantných tém  uplynulého týždňa. Začalo sa to ešte v nedeľu, kedy v TA3 dostal priestor vo vysielaní Marian Kotleba. Hovoril, čo  mu hrdlo ráčilo. Jeho výstup v spravodajskej televízii zhrnulo Ministerstvo zahraničných vecí SR ako: Bodka, hoax, dovidenia! A výstupom Mariana Kotlebu sa venoval aj portál Demagog.sk, ktorý overuje pravdivosť výrokov politikov. Ten po vystúpení Mariana Kotlebu v TA3 priniesol štatistiku pravdivosti: z 25 výrokov bolo 5 pravdivých, v dvanástich prípadoch predseda ĽSNS klamal.  Celkom trikrát zavádzal a päťkrát sa jeho výrok nedal overiť.

V pondelok Markíza hostila v Teleráne Jarmilu Klímovú. Psychosomatičku, ktorá bola donedávna v českých médiách pečená-varená, momentálne prechádza veľkou kritikou.  Môže za to dokument Českej televízie,  ktorý odkrýva praktiky jej inštitútu.Tak najskôr doktorka o sebe tvrdí, že je psychiatrička, ale česká Lekárska komora o jej atestácii nemá záznam. V inštitúte Jarmily Klímovej vám nepredpisujú klasické recepty s liekmi, tam dostávate rady ako napríklad :"na metastázy je najlepší milenec" a rakovinu môžete "vykadiť". V každom prípade na Markíze tieto rady neodzneli. Avšak je otázne, či by médiá vo všeobecnosti nemali selektovať svojich hostí. V opačnom prípade budeme čítať, že naša DNA sa môže zmeniť.A ak tomu neveríme, s najväčšou pravdepodobnosťou sme nedorástli na potrebnú úroveň. Aj toto sú slová, ktoré Jarmila Klímová bežne rieši v českých médiách. A prezentovať ju v rozhovoroch, znamená podvedome šíriť tieto myšlienky.

Štatistika klamstiev Mariana Kotlebu na TA3 nie je jedinou štatistikou, na ktorú sme v uplynulom týždni mohli natrafiť. Reuters zverejnil report o médiách Digital News Report 2018, ktorý každý rok pripravuje Reuters Institute na Oxford University. Podľa reportu je napríklad portál hlavnespravy.sk na piatom mieste dôveryhodných médií na Slovensku. Informácia, ktorá nie je na chválu, pretože teoreticky by to mohlo znamenať, že minimálne každý piaty človek verí u nás bludom. A to, že sa výsledky Reuters reportu  dajú interpretovať "po svojom" svedčí aj titulok, ktorým sa pochválil samotný web:

hlavnespravy.sk

​Samotný web nie je spokojný ani s tým, že ho považujú za konšpiračný či dezinformačný. Tentoraz si to odniesol portál medialne.sk, ktorý patrí pod TÝŽDENNÍK Trend: "Denník Trend si pravdepodobné myslí, že všetci občania Slovenska žerú seno a keď v svojom fake newsovom článku napíšu, že Hlavné správy majú sporný obsah a sú konšpiračné, že tomu hneď každý uverí a pobeží čítať Trend. V skutočnosti Trend dosiahol takýmito článkami iba to, že sa do rebríčka dôveryhodnosti ani nedostal," napísal portál. Nedá sa veriť, že dnes niekto podobné a iné nezmysly nielen uverejňuje, ale aj hrubým spôsobom napáda tých, ktorí majú na vec odlišný názor. A potom sa sťažuje, že tu nie je sloboda slova.

A ešte jedna pikoška na záver. V Česku sa po tretíkrát udeľovala Krameriova cena, ktorú získavajú novinári za kvalitnú nezávislú žurnalistiku. Napriek tomu, že v porote sedí napríklad šéf rozhlasu či šéfredaktor MF Dnes, české médiá tvrdia, že za ocenením stoja ľudia, ktorí sú spätí s dezinformačnými webmi a proruskou propagandou. No a túto cenu tento rok Ján Kuciak, ktorý túžil po transparentnosti a svoju prácu robil poctivo s dôrazom na objektívnosť. Tak toto ale že dohromady vôbec nesedí.

Na záver, i keď z iného súdka, je aj happening prezidenta Miloša Zemana. Ten vzbudil záujem médií tým, že podpálil červené trenky, ktoré kedysi viali namiesto prezidentskej štandardy na streche Pražského hradu. Zeman si počkal na správnu chvíľu  a za výraznej podpory médií, ktorým predtým neoznámil čoho sa bude týkať jeho vyhlásenie, zapálil symbol nesúhlasu s jeho politikou - červené trenky nadmernej veľkosti.

Zemanov happening sa začal takto:

idnes.cz

Pokračoval takto:

Twitter/Ovčáček

Skončil takto:

internet

​A pamätať si naň budeme takto:

internet

P.S.: ​Píše sa rok 2018, je sloboda slova a voliť môže každý. Nedivme sa štatistikám, nedivme sa happeningom.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:26