StoryEditor

OOH nemusí byť o nudnom billboarde

Tri kroky k lepšej a úspešnejšej outdoor reklame.

V aktuálnom svete reklamy si OOH čoraz ťažšie hľadá svoje uplatnenie. Sila onlinu a televízie ho valcuje, a tak mnoho firiem do outdooru investuje len zlomky svojho marketingového budgetu (v roku 2017 tvorili výdavky do OOH 8,7 percent všetkých výdavkov do médií*).
 
Outdooru nepomáha ani neuveriteľné množstvo nekvalitných a nepekne vyzerajúcich plôch vo verejnom priestore či popri cestách, čo je dôvod, prečo sa s nimi niektorí klienti nechcú spájať. Toto je ale skôr apel na dodávateľov, ktorí by sa mali zamerať na kvalitu ako kvantitu.

Wavemaker

Napriek tomu si netreba myslieť, že outdoor nemá v dnešnej dobe čo ponúknuť. Dobre vymyslená a nastavená OOH kampaň môže upútať pozornosť spotrebiteľa a pohrať sa s jeho zmyslami. Počas plánovania kampane je preto dobré myslieť na niekoľko zásadných faktorov, ktoré dokážu výrazne ovplyvniť výsledok outdoorovej reklamy:

  • Počas plánovania kampane je dôležité OOH venovať rovnakú mieru pozornosti. Neplánujte OOH samostatne ale v rámci celého konceptu, aby spolu s onlinom, televíziou, rádiom či printom naplnili ideu kampane. OOH by sa nemal pretekať s ostatnými médiami. Mal by byť ich doplnkom a svojim unikátnym spôsobom by mal podčiarkovať celú ideu kampane.
  • Klienti už v dnešnej dobe kladú dôraz nielen na umiestnenie plôch, ale aj na to, ako vyzerajú. Ak chcete, aby vaša outdoorová reklama zaujala, musí vystúpiť z davu. Pri plánovaní umiestnenia OOH reklamy buďte rovnako kreatívni ako pri plánovaní idey. V opačnom prípade sa reklama stratí v boardoradí, ktoré už aj tak nie sme schopní absorbovať. 
  • Na upútanie pozornosti nestačí len klasický billboard. Práve atypickosť je to, čo dokáže pritiahnuť oko okoloidúceho. Pohyblivé súčasti, nevšedná veľkosť, možnosť interakcie - to všetko prinesie vašej OOH reklame väčšie šance, že si ju verejnosť všimne. Samozrejme odporúčame neriadiť sa pri jej navrhovaní megalomaniou. Ak reklamu urobíte nevšednou a zároveň vkusne, môže sa navyše preniesť do sveta televízie či internetu. 

 Hranice treba neustále posúvať a čoraz častejšie treba klásť dôraz práve na zákazníka. Jeho vtiahnutie do imaginárneho sveta značiek, je pre úspešnosť reklamnej kampane dôležité.

Takýmto spôsobom sme sa aj my snažili vtiahnuť do Huawei sveta ľudí čakajúcich na Zochovej zastávke v Bratislave. OOH reklama, ktorá komunikovala launch predaja nového smartfónu nášho klienta, mala podobu obrandovaného prístrešku na zastávke MHD. Išlo pritom o jediný brandovaný prvok mestského mobiliáru na Slovensku, napriek tomu si ho vďaka umiestneniu na jednom z najfrekventovanejších miest hlavného mesta, všimli tisícky ľudí.

Wavemaker Wavemaker

Súčasťou brandovanej zastávky bol interaktívny citylight, ktorý s pomocou rozšírenej reality priniesol okoloidúcim pohľad na Staromestskú ulicu plnú poletujúcich motýľov. Kto chcel, mohol si s motýľmi urobiť fotografiu. Záujem ľudí o túto inovatívnu hru s mobilom potvrdzujú aj čísla. Počas dvoch týždňov si animáciu spustilo 3300 ľudí. Celkovo sa animácia spustila až 20 034 krát. Pozornosť pritom pútala aj nadrozmerná maketa motýľa umiestnená na streche a ďalšie, ktoré viali vo vetre.

O špeciálnej reklame sa pritom nedozvedeli len obyvatelia a návštevníci Bratislavy, ktorí okolo nej prešli. Zmienky o interaktívnej zastávke si našli miesto aj na stránkach Stratégií, čím sa nám podarilo preniesť OOH aj do sveta onlinu.

Aj napriek tomu, že outdoor ostatné roky stagnuje, jeho sila nevymizla. Dokazujú to aj rôzne kampane z krajín, v ktorých mestá OOH reklamu výrazne regulujú. Na vytvorenie úspešnej kampane nepotrebujete budget na úrovni toho televízneho. Tak ako inde, platí, že dôležité sú zaujímavá myšlienka a prevedenie. Ak sa pri ďalšej kampani nebudete báť s outdoorom trošku experimentovať, uvidíte, že investovaný čas mal zmysel.

*GroupM Medialandscape Slovakia 2018

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 08:49