StoryEditor

Omyly a fenomény komunikácie: Myslenie na iných

Alebo keď zodpovednosť za iných funguje v reklame lepšie ako zodpovednosť za seba.

Pri výchove detí sa podľa mnohých štúdií osvedčilo vysvetľovanie dôsledkov ich správania sa. Čím boli zrelšie, tým viac u nich zaberalo to, že si uvedomili, aké následky má ich konanie na iných. “Nebehaj, lebo zhodíš svojho bračeka!” je oveľa menej účinný spôsob ako nastaviť pravidlá ako “Nebehaj, lebo zhodíš svojho bračeka a keď spadne, udrie sa a bude ho to bolieť. Ty by si tiež nechcela, aby ťa niečo bolelo, však?” Tento spôsob komunikácie dopadu nášho správania sa na iných platí aj v dospelosti.

Sociológovia Adam Grant s Davidom Hoffmanom nalepili na dávkovače mydla v nemocnici dva rôzne plagáty. Na jednom upozornili lekárov a sestričky na to, že umývaním rúk chráni ich zdravie, na druhý napísali, že chráni zdravie ich pacientov.

Zdroj

Výzva na zodpovednosť voči pacientom fungovala oveľa lepšie. Lekári a sestry cítili väčšiu zodpovednosť za iných ako za seba.

Vyššie opísaný model výchovy sa prejavil aj v štúdii, ktorá sa venovala zisťovaniu príčin pomoci nežidovských rodín a jednotlivcov, ktorí pomáhali židom počas druhej svetovej vojny a pred ňou. Drvivá väčšina z nich bola vychovávaná spôsobom, ktorý nenariaďoval modely správania sa, ale vysvetľoval dopad našich činov na iných ľudí.

S apelom na dopad na iných ľudí pracuje v reklamnej komunikácii okrem charity aj odvetvie fair tradového obchodu. Ako argument na kúpu výrobkov sa v tomto prípade používa informácia o zlepšení života jeho výrobcov či pestovateľov pochádzajúcich z chudobných oblastí sveta. Na podobnú strunu brnkajú reklamy produktov a služieb, ktorých dodávatelia dbajú na enviroment.

Krásnym príkladom využitia “myslenia na iných” je kampaň Palau Pledge, v rámci ktorej turistom prichádzajúcim na malý ostrov dávali do pasov pečiatku s výzvou, aby mysleli na generácie detí, ktoré na ostrove vyrastajú a budú tam žiť. Pozrite si case study tejto práce ocenenej Grand Prix z Cannes Lions:

 

01 - Modified: 2018-12-17 08:35:35 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Aj brand je len človek 02 - Modified: 2018-12-09 16:43:33 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Kreatívne postupy 03 - Modified: 2018-12-03 09:56:51 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Ako uvažovať mimo škatule 04 - Modified: 2018-11-26 08:29:19 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Neuvažujme rovnako 05 - Modified: 2018-11-19 08:19:24 - Feat.: - Title: Omyly a fenomény komunikácie: Všetko je remix
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 16:27