archív
StoryEditor

Týždeň v médiách: Televízie sa bijú o diváka, Kiska namiesto Zemana v Českej televízii a Adela na druhej strane barikády

19.08.2018, 10:04
Transparency International prirovnala bystrické župné noviny k volebnému letáku. Noviny pripravuje tá istá agentúra, ktorá radila Lunterovi vo volenej kampani.

Je síce iba polovica augusta, ale slovenské komerčné televízie už dávno masírujú diváka s tým, čo si preňho pripravili na jeseň. Pohľad zľahka hovorí o tom, že to budú najmä zábavné a rodinné relácie. Ako vždy sa budú snažiť do vkusu čo najširšej masy, možno práve vy, k nej nepatríte. Nemusíte frflať, dnes je už veľa možností nájsť si iný program. Ale na margo našej Markízy a JOJ-ky musíme priznať, že do jesennej sezóny investovali a opäť si pripravili zopár noviniek. Na podmienky slovenského trhu to je chvályhodné. Ak si napríklad pozriete televíziu Nova, tá si nemusí tak veľmi lámať hlavu - takú Ordináciu v ružovej záhrade vysiela už od roku 2005 a plánuje ju vysielať aj v septembri. Detto platí pre seriál Ulice. A Čechov to stále baví.

Tak Markíza napríklad prichádza s novým seriálom z lekárskeho prostredia Sestričky. Je to licencovaný formát z Fínska. Televízia vracia aj zábavnú šou Tvoja tvár znie povedome, ktorá má byť jedným z ťahúňom jej programu. Uvidíme tu spievať Jasmin Alagič, Martina Nikodýma či Juraja Loja. Už niekoľko sezón má v rámci programu na Markíze svoje miesto Farma. Tento rok ju však už nebude moderovať Kveta Horváthová, ale Evelyn! Chápeme výmenou moderátorky vniesť čerstvý vzduch na Farmu, ale komu prospeje táto upútavka?

Na nových moderátorov vsadila aj TV JOJ. Konkrétne pri hlavnej zábavnej relácii Československo má talent zverila moderátorskú úlohu dnes už naozaj známej herečke Lujze Garajovej Schramekovej. Lujzu poznáme z rodinného seriálu Naši, kde výborne kontruje Mariánovi Miezgovi. A mimochodom je aj stand-up komička, uvidíme ako jej tento fakt pomôže pri moderovaní s českým kolegom. V každom prípade JOJ-ka sľubuje poriadny cirkus a poznajúc tvorbu Jeffa Minaříka, určite sa nebál ísť cez čiaru toho, čo sme ešte nevideli. Noví moderátori čakajú divákov aj v relácii Nikto nie je dokonalý - Dejdar a Čekovský. Len či Čekovského nebude v tomto prípade naozaj škoda.

Iný humor skúsi ponúknuť JOJ-ka divákom prostredníctvom komediálny seriál Ministri - bizarná politika, nečakané situácie, ktoré riešia svojské postavičky. Ak sa to podarí ako v Mafstory, či legendárnych Profesionáloch, prečo nie. A možno tam odzneje aj niekoľko právd.

JOJ-ka nezabudla ani na ženy. Kristína Farkašová, dnes už Tormová bude v seriáli Som mama hrať mamu dvojičiek. A mamou bude popri Tormovej aj Michalea Čobejová. A byť mamou v JOJ-ke, to vraj je veľká sranda. Tak ako byť otcom na Markíze - seriál Oteckovia bude v septembri zas - a príde aj Janko Koleník.

A zatiaľ čo sa komerčné televízie predbiehajú a bojujú o diváka, verejnoprávna televízia oznámila iba to, že bude Milujem Slovensko a Záhady tela. Ale zas Milujem Slovensko s novou moderátorkou, ktorej meno si všetci musíme vygoogliť. Ťažká to pozícia.

Ako verejnoprávna televízia však najbližšie odvysiela príhovor prezidenta Andreja Kisku, jeho príhovor bude súvisieť s 50. výročím vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Napríklad český prezident to neplánuje urobiť. Jeho hovorca Ovčáček oznámil, že to už raz urobil, v čase začiatku normalizácie a potom ho vyhodili z práce." Namiesto Zemana chce Česká televízia odvysielať prejav Andreja Kisku. Pre Markétu Adamovú z TOP 09 Andrej Kiska už dávno plní úlohu tieňového prezidenta.

Keď sme už spomínali moderátorov, Adela Vinczeová rozprúdila debatu na Facebooku. Vyliala si srdce a napísala o tom, ako denník s ňou odmietol uverejniť rozhovor, za názory jej otca, a preto sa cíti byť na druhej strane barikády. "Mám teda aj tú česť byť kádrovaná za názory rodiča, ako za čias, ktoré vraj nechceme, aby sa opakovali."

Transparency International Slovensko si všimlo, že prvé vydanie bystrických župných novín s novým názvom Náš kraj venoval extrémny priestor banskobystrickému županovi Jánovi Lunterovi. Gabriel Šípoš z Transparency International napadol prvé vydanie s tým, že ho považuje za "kult osobnosti", a preto prirovnal časopis k volebnému letáku. V minulosti na rovnaké účely používal noviny aj bývalý župan Marián Kotleba. Noviny pripravuje pre Luntera agentúra Komplot advertising, ktorá s ním spolupracovala aj pri voľbách. Šípošovi sa tiež nepáčilo, že Komplot dostal zakázku na noviny bez verejnej súťaže. "Župa s Komplotom podpísala v máji zmluvu na 50-tisíc eur na vydavateľské, propagačné a reklamné služby do konca tohto roka," píše Šípoš. Takto vyzerá konkrétne vydanie spomínaných novín. A takto by podľa niektorých diskutujúcich mohlo vyzerať.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 13:00