RTVS
StoryEditor

Jozef Hajko má za sebou prvú reláciu O päť minút dvanásť. Ako ju zvládol?

09.09.2018, 19:07
Od začiatku ho trápil syndróm nováčika.

Len začiatkom augusta médiá začali špekulovať o tom, že Jozef Hajko ako moderátor nedeľnej politickej  relácie na Jednotke nenastúpi. Napriek týmto informáciám v nedeľu prvýkrát pred divákov predstúpil ako nový moderátor diskusnej relácie verejnoprávnej televízie O päť minút dvanásť. Jozef Hajko vystriedal Martina Strižinca, ktorý to, že chce z pozície moderátora politickej relácie odísť, oznámil ešte začiatkom tohto roka.

Verejnoprávna televízia hľadala nového moderátora pol roka. Začiatkom júna médiám oznámila, že novou tvárou diskusnej relácie bude Jozef Hajko, ktorý v minulosti pracoval v médiách ako ekonomický redaktor, aj ako šéfredaktor týždenníka Trend. RTVS nového moderátora postupne zaúčala, počas leta dostal priestor aj v Ranných novinách. Stačilo to?

Nový moderátor viedol prvú diskusnú reláciu jesene v zostave štyroch politikov: Ľuboš Blaha (Smer - SD), Karol Farkašovský (SNS), Igor Matovič (OĽaNO) a Jozef Rajtár (SaS). Poväčšine ide o politikov s dlhoročnými skúsenosťami s vystúpeniami v médiách, ako aj brisknou schopnosťou diskutovať. Na rozdiel od moderátora. Jozefa Hajka od začiatku a celou reláciou trápil syndróm nováčika. Pôsobil ako jeden z pozvaných, nie ako ten, kto by mal viesť a moderovať diskusiu. Prizvaným síce kládol a posúval im otázky, bol pripravený, ale v úlohe moderátora bol málo razantný, dynamický a chýbala mu potrebná dominantnosť. Účinkujúcich neprerušoval, nechal ich dopovedať, ale im ani neprotirečil, nenapomenul ich v prípade, že išlo o invektívy voči inej osobe. Na prvý pohľad sa Jozef Hajko držal pripraveného scenára. Chýbala mu istota a skúsenosti s moderovaním.

Úloha moderátora politickej relácie je náročná úloha. Mali by ju robiť tí, ktorí majú skúsenosti, prehľad a zároveň nadhľad, vedia byť dominantní a koniec koncov vedia presvedčiť divákov. Už prvý pohľad na nich, by nás mal presvedčiť o tom, že oni sú pánmi situácie. Skrátka sú profesionálmi, ktorí dokážu pri diskusiách vytvoriť pozerateľnú atmosféru.

Nie je problém, že RTVS menila moderátora, i keď možno nechcene. Nie je problém ani to, že si na pomoc zavolala nováčika. I keď v porovnaní s Martinom Strižincom to mal Jozef Hajko omnoho ťažšie. A ak si dobre pamätáte, ani Martin Strižinec to nemal v úvode jednoduché a musel stráviť nie jednu kritiku. Časom sa ale vyprofiloval.

A to je to, čo by RTVS mala vedieť. Tí, ktorí Jozefovi Hajkovi dali šancu, by mali mať stopercentnú istotu, že s každou reláciou bude jeho výkon lepší a lepší. Bude to totiž potrebovať. Jednak pre jeho vlastnú prestíž. Ale aj kvôli konkurencii. Vlastnú diskusnú reláciu chystá aj televízia Markíza. A tá žiadnu nevýraznú tvár do boja na obrazovky nepustí.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 12:19