StoryEditor

Týždeň v médiách: Zmätky okolo Najväčšieho Slováka

28.10.2018, 05:55
Hrnko sa obul do Joj-ky, Danko chce regulovať médiá. Hovorilo sa aj o etike v PR.

Trošku ma zaskočilo, prečo sa o relácii, ktorú pripravuje na televízne obrazovky verejnoprávna televízia, vyjadrujú niektoré médiá, vrátane RTVS ako o šou. A odpoveď prišla veľmi rýchlo. Relácia Najväčší Slovák ani nezačala, a už zaplnila stránky médií. A pravdepodobne o to aj išlo. Je to staré základné pravidlo: Ak chceš, aby si ťa všimli, musíš upútať. Ak chceš, aby si ľudia všimli novú reláciu RTVS, musíte vzbudiť čo najväčší záujem. Záujem určite vzbudí kontroverzná postava v našich dejinách. A je ňou Jozef Tiso. Nech sa páči.

 "Jeho meno stále rezonuje a ešte sme sa neodhodlali k tomu (ako Slováci, pozn. red.), aby sme jeho meno odkryli. Nechceme pred ním zatvárať oči. Myslím si, že tento človek sa v ankete objaví," komentoval Ťapák výber Tisa do upútavky pri predstavovaní relácie novinárom. A neprešiel ani deň, RTVS kontroverznú upútavku stiahla. Vyzerá to tak, že si svoje rozhodnutie vôbec nevedela obhájiť. 

Aj v Nemecku prebehla táto súťaž z dielne BBC. Nemci si vopred stanovili podmienky po dohode s BBC, ktoré vylúčili niektoré historické osobnosti zo súťaže. Týkalo sa to napríklad Adolfa Hitlera či Ericha Honeckera. A rovnako sa nemohlo hlasovať o historických osobnostiach, ktoré nemajú jasne definovaný nemecký pôvod - súvisí to najmä s meniacimi sa hranicami v minulosti.

To Česi si riešili iný problém. Tam si diváci vybrali Járu Cimrmana. V konečnom dôsledku, po konzultácii s majiteľom licencie, sa do užšieho výberu nedostal. To len ak by niekto chcel u nás nominovať Pacha, hybského zbojníka.

Pýtali sme sa RTVS, či nejaké takéto pravidlá vopred zvažovala a či sú súčasťou aj našej relácie. Budúci týždeň bude tlačová konferencia, dozvieme sa viac, oznámila nám RTVS. 

Je prekvapujúcu, že sa k danej téme Tiso v ankete Najväčší Slovák nevyjadril nás bývalý historik a súčasný politik zo SNS Anton Hrnko. Toho ale trápila tento týždeň iná vec. A síce fakt, že JOJ-ka nazýva svoju reláciu ako Československo má talent. Uvádza teda krajinu, ktorá na mape nikdy neexistovala. Hrnko obvinil JOJ-ku z iredenty.

A kým Hrnko reši iredentu, jeho stranícky kolega a šéf SNS Andrej Danko, sa jasne vyjadril, že v blízkej budúcnosti che sprísniť zákony týkajúce sa médií. Páči sa mu ako to robí Viktor Orbán v Maďarsku a Jaroslaw Kaczynski v Poľsku, povedal to pre denník Nový čas. Regulovanie médií je Dankova najbližšia téma, a my by sme ju mali sledovať vážnejšie, priatelia.

A posledná správa na záver. Asociácia PR agentúr rieši problém, týka sa témy  Falošných diskutérov. Je to na podnet článku Denníkan,  o falošných účtoch, ktoré pomahajú niektorým značkám a aj osobám pred komunálnymi voľbami. DenníkN presne hovorí o konkrétnej agentúre. Od falošných diskutérov sa dištancuje agentúra Seesame, ako aj  SKPR Strategies. Asociácia PR agentúr na Slovensku vidí tento problém ako neetický a sľúbila, že sa tomu bude venovať. Uvidíme, ako to celé nakoniec dopadne.

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 09:21